16.01.2007. / 18:56

Autor: Stjepan Marković

ISTRAŽIVANJE

Hrvatska u gornjem djelu ljestvice po ulaganju u istraživanja

Prema postoku BDP-a koji se ulaže u znanost Hrvatska je pretekla većinu novih članica EU, ali i neke stare članice

Hrvatska se nalazi u gornjem dijelu ljestvice Europske Unije po ulaganju u istraživanja, javlja Poslovni dnevnik. Prema podatcima statističke službe Europske Unije, Eurostat, Hrvatska ulaže u istraživanja 1,22 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što je više nego što ulažu Poljska, Malta, Mađarska, Litva, Letonija, Estonija, ali i Italija, Španjolska, Portugal i Grčka. Na čelu ljestvice nalazi se Švedska sa 3,86 posto BNP-a, a slijede ju Finska sa 3,48 posto, Njemačka sa 2,51 posto, te Danska sa 2,44 posto BNP-a. Na dnu ljestvice su Rumunjska sa 0,39 posto BDP-a, iznad nje je Cipar sa 0,40 i Bugarska sa 0,50 posto BDP-a.

Prema podatcima Eurostata ukupno je u istraživanja u 2005. godini 27 članica EU uložilo 200 milijardi eura, što je 1,84 posto njezinog BDP-a. Ovi podatci su uspoređeni s ostalim konkurentnim ekonomijama, SAD-om, Kine, Japanom, te je zaključeno da EU zaostaje za njima. SAD u znanost ulaže 2,68 posto svog BDP-a, dok Japan ulaže 3,18 posto.

Razlika između Europe, Amerike i Japana postoji i u odnosu ulagača u istraživanja. U Europi poslovni sektor znatno manje sudjeluje u istraživanjima. U Europi privatni sektor financirao je 55 posto istraživanja, dok ih je u SAD-u financirao 64 posto. U Japanu poslovni sektor je ključan za razvoj i istraživanja te financira 75 posto takvih projekata. Poslovni sektor u Hrvatskoj financira samo 43 posto istraživanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika