17.01.2007. / 10:32

Autor: Nacionalova redakcija

OPTUŽBA

Haški optuženici tuže Hrvatsku

Trojica haških optuženika odlučila su tužiti i Federaciju BiH jer je tadašnja vlada premijera Edhema Bičakčića odbila izdati jamstva za njihovo privremeno puštanje na slobodu, iako su na to, prema odredbama Haaškog suda, imali pravo

Trojica haških optuženika Zoran Kupreškić, njegov brat Mirjan i rođak Vlatko Kupreškić prošlog su ljeta pokrenuli tužbu protiv Hrvatske zbog neispunjenja obećanja od strane predstavnika hrvatskih vlasti da će ako se dobrovoljno predaju Haškom sudu, njima i njihovim obiteljima pružiti materijalnu pomoć, prenio je Pincom.info. Također su odlučili tužiti i Federaciju BiH jer je tadašnja vlada premijera Edhema Bičakčića odbila izdati jamstva za njihovo privremeno puštanje na slobodu, iako su na to, prema odredbama Haaškog suda, imali pravo. Kupreškići su pravomoćnom presudom u listopadu 2001. oslobođeni bilo kakve odgovornosti.

Naime, Zoran Kupreškić u svojoj knjizi pod nazivom "Haška priča" , koja bi mogla poslužiti kao dokaz u sudskom sporu protiv Hrvatske, opisuje život u haškom pritvoru, te navodi da je za donošenje konačne odluke o dobrovoljnoj predaji Haškom sudu bilo presudno jamstvo koje je u pratnji dužnosnika HDZ-a BiH dao tadašnji savjetnik predsjednika Hrvatske za unutarnja pitanja dr. Ivić Pašalić koji tvrdi kako su obećanja dana haškim dobrovoljcima ispunjavana sve do promjene vlasti 2000. Prema tvrdnjama Pašalića, sve eventualne posljedice nakon toga trebala je snositi Račanova ili Sanaderova vlada.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić bili su optuženi za sudjelovanje u napadu na selo Ahmiće i ubojstvo više od stotinu Muslimana.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika