17.01.2007. / 17:00

Autor: Ana Kirin

VATIKAN

Sanader: Papa dolazi u Hrvatsku

"U ime Vlade pozvao sam Svetog Oca da posjeti Hrvatsku što je on sa zadovoljstvom i prihvatio", kazao je Sanader novinarima nakon susreta s papom

Papa Benedikt XVI primio je u srijedu u Vatikanu u privatnu audijenciju premijera Ivu Sanadera s kojim je razgovarao o odnosima Hrvatske i Svete Stolice i napretku Hrvatske prema Europskoj uniji. "U ime Vlade pozvao sam Svetog Oca da posjeti Hrvatsku što je on sa zadovoljstvom i prihvatio", kazao je Sanader novinarima nakon susreta s papom kojemu je, kako je rekao, zahvalio na naporima vatikanske diplomacije za međunarodno priznanje Hrvatske kao i njemu osobno jer se i on tada, kao kardinal Ratzinger, iskreno zauzimao za priznanje Hrvatske.

Premijer je kazao da je Papu zanimalo kako napreduju pregovori Hrvatske s Europskom unijom s obzirom da je i u današnjem razgovoru ustvrdio kako "Hrvatska pripada Europskoj uniji i mora biti njezin član". Dodao je kako Sveta Stolica nije članica Europske unije, ali ima iznimno moralni autoritet u europskom društvu i u svijetu pa je stoga njezina potpora Hrvatskoj iznimno važna.

Sanader je s Papom, kao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom kojeg je također službeno pozvao da posjeti Hrvatsku, razgovarao i o odnosima Hrvatske i Svete Stolice. "Hrvatska ima potpisane iznimno važne sporazume sa Svetom Stolicom. Primjena tih sporazuma odvija se dobro ali ne tako brzo kako bi željela i jedna i druga strana", rekao je Sanader. "Prijateljstvo između Hrvatske i Svete Stolice te vjernost hrvatskog naroda kroz povijest Svetoj Stolici dolazi uvijek iznova do izražaja. To dokazuje i današnji posjet hrvatskih hodočasnika, branitelja i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja", izjavio je hrvatski premijer.

Izaslanstvo hrvatske Vlade predvođeno premijerom Sanaderom, u kojem su i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te ministar kulture Božo Biškupić zajedno s predstavnicima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata sastalo se još i s nadbiskupom i glavnim tajnikom Biskupskog sinoda msgr. Nikolom Eterovićem.

Hodočašće je organizirano u povodu 15. obljetnice međunarodnoga priznanja Hrvatske kako bi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji zahvalili Svetome Ocu i Svetoj Stolici za međunarodno priznanje Hrvatske 13. siječnja 1992. godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika