17.01.2007. / 16:37

Autor: Stjepan Marković

EU

Merkel: EU neće uspjeti bez donošenja ustava

"U zapadnom Balkanu nećemo imati toliko željenu stabilnost bez europske perspektive za te zemlje", tekal je Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će Europska unija doživjeti "povijesni poraz" ukoliko se do izbora za Europski parlament uspješno ne dovrši ustavni proces. Kao glavni zadatak njemačkog šesto-mjesečnog predsjedavanja Unijom navela je rješavanje ustavne krize, te izjavila da će u lipnju donijeti plan otklanjanja problema vezanih za ustav i nastavak procesa njegove ratifikacije. "Do izbora za Europski parlament 2009. taj proces treba biti završen. Propadne li, bit će to povijesni poraz", izjavila je Merkel.

U svom govoru osvrnula se i na problem proširenja EU na jugoistočnu Europu i njezine ovlasti: "u zapadnom Balkanu nećemo imati toliko željenu stabilnost bez europske perspektive za te zemlje". "Znamo da se prema postojećim pravilima Unija ne može širiti niti može donositi potrebne odluke", istaknula je. "Moramo imati jasno definirane ovlasti i EU-a i država članica, a postojeća pravila moraju biti prilagođena novim uvjetima ako EU želi postojati u svijetu sutrašnjice". Europski ustav su uz Nizozemce odbacili birači u dvjema najvažnijim članicama Francuskoj i Njemačkoj, dok su ga prihvatili u 18 zemalja.

U sljedećih šest mjeseci Njemačka namjerava provesti nekoliko ambicioznih programa, poput energetske sigurnosti i rješavanje problema klimatskih promjena. U planu je sklapanje globalnog trgovinskog ugovora, stvaranje partnerskih odnosa s Rusijom i pojačavanje inicijativa za Bliski istok. Merkel se zalaže za tjesnije odnose sa SAD-om koje je pozvala da pristupe post Kyoto protokolu o klimatskim promjenama.

Također je pozvala na veću usklađenost vanjske politike i formiranje europskog ministarstva vanjskih poslova. Novi europski ustav omogućava stvaranje takvog ministarstva što mnogi smatraju neophodnim kako bi nova proširena EU mogla funkcionirat.

U ožujku bi se Berlinskom deklaracijom trebala obilježiti 50-godišnjica EU.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika