18.01.2007. / 10:50

 

SAD

Senatori pripremaju rezoluciju protiv slanja vojnika u Irak

U rezoluciji se ne prijeti prekidom financiranja vojnih operacija, kao što su mnogi demokrati tražili

Američki senatori predvođeni republikancom Chuckom Hagelaom predlažu rezoluciju koja će onemogućiti plan predsjednika Georga Busha o slanju dodatnih 21.500 vojnika u Irak. "Američka strategija i nazočnost u Iraku mogu se održati samo uz podršku američkog naroda i dvostranačku potporu Kongresa", ističe se u nacrtu rezolucije o kojoj bi Senat trebao raspravljati iduće srijede, dan nakon Bushova govora o stanju nacije. U nacrtu rezolucije dalje stoji kako "nije u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država da produbljuju svoj vojni angažman u Iraku, posebice eskalirajući prisustvo američkih postrojbi".

"Učinit ću sve da zaustavim predsjednikovu politiku, kako ju je predstavio prošle srijede. Mislim da je to opasno i neodgovorno", rekao je Kritičar rata Chuck Hagel na zajedničkoj konferenciji za novinare s demokratima Josephom Bidenom i Carlom Levinom, predstavnicima u senatskom odboru za vanjsku politiku i za oružane snage. Demokrati bi mogli promijeniti neke riječi u tekstu rezolucije kako bi dobili što veću potporu među republikancima. Jedna od tih riječi je "eskalacija" koju smatraju terminologijom demokrata za opisivanje Bushevog plana za Irak. "Jedini način da se predsjednika natjera da promjeni smjer jest pokazati mu da mu se protive i članovi vlastite stranke", rekao je jedan od pomoćnika u Senatu. Republikanska senatorica Olympia Snow podržala je rezoluciju i ocijenila kako ona ide u pravom smjeru.

U rezoluciji se ne traži povlačenje američkih vojnika iz Iraka nego se traži od predsjednika da odustane od svog plana te da prenamijeni američku misiju u Iraku iz borbene u misiju obuke iračkih sigurnosnih snaga, kao u borbu protiv terorizma i zaštitu teritorijalnog integriteta Iraka. U rezoluciji se ne prijeti prekidom financiranja vojnih operacija, kao što su mnogi demokrati tražili. Umjesto toga kaže se kako SAD treba prenositi odgovornost na Iračane u primjerenom vremenskom rasporedu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika