18.01.2007. / 12:05

Autor: Martina Zeković

BiH

Kandidat za ministra obrane odgovoran za zločine nad Hrvatima?

Cikotić, kojeg je na dužnost ministra obrane BiH kandidirala SDA, smatra se moralno čistim iako je javno objavljen podatak da je u razdoblju dok je Cikotić bio vojni zapovjednik u Bugojnu na tom području ubijeno više od 300 Hrvata, nelegalno ih je bilo zatočeno nekoliko tisuća, a protjerano gotovo 20.000

Kandidat za ministra obrane BiH Selmo Cikotić u vrijeme bošnjačko hrvatskog sukoba u Bugojnu bio je vojni zapovijednik Armije BiH za operativnu zonu zapad odakle je oko 20 tisuća Hrvata protjerano iz svojih domova u srpnju 1993. Iz udruge HVIDRA HVO Herceg-bosne Bugojno smatraju kako Cikotićeva kandidatura predstavlja nepravedan tretman prema Hrvatima Bugojna i BiH obzirom da je u vrijeme sukoba bio glavni operativac na tom području, te navodno jedan od krivaca za zarobljavanje hrvatskih vojnika i civila, objavio je Pincom.info.

U Bugojnu je u tom periodu bilo formirano 10 logora od kojih je onaj na stadionu NK Istra, od Međunarodnog Crvenog križa ocijenjen kao najgori logor u BiH čiji su uvjeti bili gori od onih na Manjači, tvrde iz HVIDRA HVO Herceg-bosne Bugojno.

Cikotić, kojeg je na dužnost ministra obrane BiH kandidirala SDA, smatra se moralno čistim iako je javno objavljen podatak da je u razdoblju dok je Cikotić bio vojni zapovjednik u Bugojnu na tom području ubijeno više od 300 Hrvata, nelegalno ih je bilo zatočeno nekoliko tisuća, a protjerano gotovo 20.000. Jedan od najstrašnijih zločina je nestanak, odnosno ubojstvo više od 20 hrvatskih intelektualaca u tom gradu te korištenje zarobljenika u borbama kao "živog štita" za što je Cikotić također javno prozivan.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika