19.01.2007. / 09:31

Autor: Ana Kirin

PYONGYANG

Sjeverna Koreja tvrdi da je postigla sporazum sa SAD-om

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako su razgovori između američkog izaslanika Christophera Hilla i sjevernokorejskog glavnog nuklearnog pregovarača Kim Kye Gwana održani "u pozitivnom i iskrenom ozračju" i da je "tamo postignut određen sporazum"

Sjeverna Koreja je priopćila u petak 19. siječnja kako je tijekom izravnih razgovora s glavnim washingtonskim nuklearnim pregovaračem ovoga tjedna u Njemačkoj postigla sporazum sa SAD-om, ali o tome nije dala pojedinosti. Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako su razgovori između američkog izaslanika Christophera Hilla i sjevernokorejskog glavnog nuklearnog pregovarača Kim Kye Gwana održani "u pozitivnom i iskrenom ozračju" i da je "tamo postignut određen sporazum". Christopher Hill je susret u Berlinu ocijenio "korisnim".

Razgovori su vođeni tijekom tri dana, od 16. do 18. siječnja u Berlinu i vjeruje se da su, među ostalim, razgovarali o terminu narednog kruga međunarodnih razgovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Posljednji krug razgovora održan je u Pekingu u prosincu, nakon što je Sjeverna Koreja u listopadu izvela svoju prvu nuklearnu probu, i završio je bez ikakvih pomaka.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju u petak posebice spominje bilateralne razgovore sa SAD-om koje je Sjeverna Koreja dugo tražila a Washington uporno izbjegavao. "Obratili smo pozornost na izravni dijalog održan između Sjevera i SAD-a u nastojanju da se riješi zakučasto nuklearno pitanje", stoji u priopćenju sjevernokorejskog ministarstva, koje je objavila službena Korejska središnja novinska agencija.

Bijela kuća je zanijekala da su berlinski razgovori bili bilateralni dijalog okarakteriziravši ih samo kako pripremu za šesterostrane pregovore u kojima sudjeluju Sjeverna i Južna Koreja, SAD, Rusija, Kina i Japan i čiji je cilj uvjeriti Pyongyang da napusti svoj nuklearni program.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika