19.01.2007. / 12:41

 

RUSIJA

Vraćen veleposlanik u Gruziju

Rusija je najavila normalizaciju diplomatskih odnosa sa Gruzijom i povratak veleposlanika u Tbilsi kojeg je povukla nakon diplomatskog spora koji je počeo zbog protjerivanja ruskih diplomata optuženih za špijunažu. Povratak veleposlanika Vyacheslava Kovalenka ruski predsjednik Vladimir Putin prokomentirao je riječima da se radi zemlji s kojom Rusija ima specijalne odnose već stoljećima.

Kovalinenko je rekao kao je još u prosincu napravljen prvi korak prema normalizaciji odnosa kada je potpisan sporazum o novoj, višoj, cijeni plina. Od prvoga siječnja Gruzija za 1000 prostornih metara plina plaća 235 dolara umjesto dosadašnjih 110. Gruzija sudjeluje u izgradnji transkavkaskog plinovoda kojim bi se plin dopremao iz susjednog im Azerbajdžana.

Gruzijski ministar vanjskih poslova pozdravio je povratak veleposlanika i pozvao na suradnju. Također je odbacio mogućnost povlačenja veta na prijem Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju dok se gruzijskim proizvodima ponovno ne omogući prodaja na unosnom ruskom tržištu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika