19.01.2007. / 15:25

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

Nulta tolerancija prema mitu i korupciji

Predsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je kako je mito i korupciju moguće do kraja iskorijeniti te da je nije dovoljno samo svesti na najmanju razumljivu mjeru

Predstavnici Vlade i europskih ustanova u četvrtak, 18.siječnja su u Zagrebu na otvaranju "Dana udruga" posvećenih ulozi civilnog društva u suzbijanju korupcije ustvrdili kako je nedopustiva bilo kakva tolerancija prema mitu i korupciji te istaknuli važnost civilnog društva u rješavanju tih problema.

Predsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je kako je mito i korupciju moguće do kraja iskorijeniti te da je nije dovoljno samo svesti na najmanju razumljivu mjeru te je dodala "Nema razumljive razine. Korupciju je moguće iskorijeniti, što pokazuju neki primjeri EU zemalja".

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga, također se zalaže za nultu toleranciju prema korupciji. Rekao je da je jedan od prvih glavnih ciljeva OESS-a u Hrvatskoj bio usmjeren na što jaču suradnju s civilnim društvom, što je rezultiralo s preko 500 zajedničkih projekata.

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert rekao je da su građani temelj demokracije, a nevladine udruge jasan izraz tog glasa. Naglasio je da udruge podupiru istrage korupcije, jačaju javnu svijest i štite žrtve korupcije.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin kazala je da se deset mjeseci nakon donošenja Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije može govoriti o jasnim rezulatima te da su akcijskim planovima određeni nosioci mjera.

Dinko Cvitan ravnatelj USKOK-a ustvrdio je da USKOK i Državno odvjetništvo RH ne mogu sami spriječiti korupciju te da je potrebna suradnja svih državnih ustanova. Kazao je da nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima, no, smatra da odgovornost leži na svim državnim tijelima jer, iako je svako to tijelo dužno dostaviti informaciju o slučajevima korupcije, USKOK puno toga doznaje iz medija.

Cvitan je naglasio je da se provjerava svaka informacija koja ukazuje na mogućnost korupcije. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor ustvrdila je da je mito i korupciju moguće do kraja iskorijeniti te da je nije dovoljno samo svesti na najmanju razumljivu mjeru.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika