19.01.2007. / 18:15

Autor: Nina Tomljanović

VJERSKO OKUPLJANJE

Milijuni Hindusa u rijeci Ganges

Milijuni Hindusa vjeruju da će pranjem u Gangesu u vrijeme svetkovine, a osobito na današnji dan kad su planeti u najpovoljnijem odnosu, sprati sa sebe sve grijehe i osloboditi se zemaljskoga ciklusa života i smrti

U gradu Allahabadu, rijeke ljudi koje su noć provele na riječnoj obali, u ranu zoru bacile su se u hladnu vodu uz uzvanike i molitve hinduskim bogovima. Kupanje u petak najvažniji je dan šestotjedne svetkovine Ardh Kumbh Mele, koja je počela 3. siječnja i smatra se najvećim svjetskim vjerskim okupljanjem.

Milijuni Hindusa vjeruju da će pranjem u Gangesu u vrijeme svetkovine, a osobito na današnji dan kad su planeti u najpovoljnijem odnosu, sprati sa sebe sve grijehe i osloboditi se zemaljskoga ciklusa života i smrti. Prema legendi, prije više tisuća godina, na taj je dan božanski nektar pao s nebesa u Sangamu, točku u kojoj se stapaju Ganges, Yamuna i treća, mitska rijeka, Saraswati. Svetkovinu prate velike mjere sigurnosti ne bi li spriječili mogući napadi gerilskih organizacija koje se bore protiv indijske vlasti u Kašmiru. Iako se rijeka Ganges smatra jednom od najzagađenijih rijeke u Indiji, hodočasnicima to ne predstavlja velik problem.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika