21.01.2007. / 13:10

Autor: Ana Kirin

EKSPEDICIJA

Pripreme za uspon na Tirkiznu božicu

Cilj prve hrvatske ženske ekspedicije na Himalaju koja će trajati oko 45 dana je 8.206 metara visok vrh Himalaye Cho Oyu, šesti najveći vrh na svijetu. U prijevodu s tibetanskog jezika, ime vrha znači Tirkizna božica

Dvadest i dvije mlade hrvatske alpinistice, koje u rujnu ove godine namjeravaju krenuti u prvu hrvatsku žensku ekspediciju na Himalaju, već su započele s intenzivnijim pripremama za taj pothvat. Sve su one iskusne alpinistice, koje vikende ionako uglavnom provode na planinama, a sada imaju treninge i tijekom tjedna, pripremaju se na hrvatskim i slovenskim planinama, a ledenjačke pripreme odradit će na Alpama.

Cilj ekspedicije koja će trajati oko 45 dana je 8.206 metara visok vrh Himalaye Cho Oyu, šesti najveći vrh na svijetu. U prijevodu s tibetanskog jezika, ime vrha znači Tirkizna božica. Cho Oyu nalazi se na granici Nepala i Kine, 20 kilometara zapadno od najvišg vrha na svijetu Mount Everesta.

Na taj vrh prvi se popeo Austrijanac Herbert Tichy 1954. godine, a tijekom prve ženske međunarodne ekspedicije na Tirkiznu božicu 1959. godine, četiri su alpinistice poginule zbog odrona snijega.

O zahtjevnosti prve hrvatske (isključivo) ženske ekspedicije na himalaju govori i podatak da su se na visinu iznad 8 tisuća metara do sada popela samo petorica Hrvata, a hrvatski ženski visinski rekord, postavljen također na Himalaji, za sada iznosi 7.200 metara.

Opasnost s kojom će se ekipa suočiti je visinska bolest, koja se javlja već na visinima od 2.500 metara, a posljedica joj može biti čak i smrt. Također, zbog ozeblina koje se mogu javiti, moguće su i amputacije prstiju.

Prvu hrvastsku žensku ekspediciju na Himalaju potaknuo je Darko Berljak, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, a voditeljica ekspedicije bit će zagrepčanka Ana Marija Bojko. Zbog visokih cijena opreme koja se mora koristiti na Himalaji, članice ekspedicije još uvijek traže sponzore.

U časopisu Extra, koji izlazi u utorak 23. siječnja, možete pročitati još puno detalja o ovoj ekspediciji, kao i osobne priče djevojaka koje se spremaju u rujnu osvojiti Himalaju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika