22.01.2007. / 14:55

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Sanader o smjeni Jadranke Cigelj

Komentirajući slučaj smjene Jadranke Cigelj premijer Ivo Sanader rekao je da je odluka o tome donesena jer ona nije dobro radila svoj posao, Mesić je kazo da mu cijeli slučaj izgleda kao šala, a odvjetnik Jadranke Cigelj Silvije Degen najavio je tužbe protiv Vlade i njezine potpredsjednice Jadranke Kosor “zbog iznošenja neistina”

Premijer Ivo Sander izjavio je u ponedjeljak 22. siječnja nakon predstavljanja hrvatske izvozne strategije u Zagrebu da je odluka o smjeni predstojnice Vladina Ureda za udruge Jadranke Cigelj donesena na temelju ocjene cjelokupnog rada. Vlada želi da Ured za udruge dobro funkcionira, a to, prema njegovim riječima, nažalost do sada nije bio slučaj.

Prošloga tjedna Vlada je odlučila smjeniti Jadranku Cigelj jer je ona od članova Savjeta za razvoj civilnog društva tražila da ispune upitnik zbog sigurnosne provjere.

Komentirajući to, Sanader je u utorak kazao da je problema s Uredom za udruge bilo i ranije. "Normalno je da su udruge tražile da se preispita potreba za sigurnosnom provjerom članova Savjeta, s obzirom da se ne radi o državnim dužnosnicima. Udruge su reagirale, tražile su od potpredsjednice Vlade da povuče neke poteze, ona je to predložila Vladi i Vlada je donijela odluku. Oko tih odluka nema nikakve rasprave", izjavio je premijer.

"Ako želimo razvijati civilno društvo u Hrvatskoj, a želimo, udruge civilnog društva su nešto što je naše opredijeljene i prema njima se mora ponašati ne sa nekakvim zazorom ili političkim pritiskom, nego im dopustiti da rade ono za što postoji potpora u hrvatskom društvu", zaključio je Sanader.

Jadranka Cigelj je u četvrtak, na dan razriješenja s dužnosti predstojnice Vladina Ureda za udruge priznala da je tražila sigurnosnu provjeru, no tvrdi da je sve radila po zakonu i uredbi o sigurnosnim provjerama te da je nalog dobila od potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor. Kosor, pak, to opovrgava i tvrdi da je zahtjev za sigurnosnom provjerom odmah ocijenila neprimjernim i nedopustivim u demokratskom društvu.

Odvjetnik Jadranke Cigelj Silvije Degen najavio je tužbe protiv Vlade i njezine potpredsjednice Jadranke Kosor “zbog iznošenja neistina." "Smatramo da je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor naredila sigurnosnu provjeru članova Savjeta, a moja klijentica Jadranka Cigelj za to ima i dokaze. Uostalom, i neki drugi dužnosnici HDZ-a su Jadranku Cigelj upozoravali da cijelu priču o sigurnosnim provjerama malo smiri. Mojoj je klijentici naređeno da postupi na način koji je protivan svim demokratskim sistemima u Hrvatskoj, a to ćemo dokazati na sudu," rekao je u nedjelju odvjetnik Silvije Degen te najavio da će se njegova klijentica Jadranka Cigelj u ponedjeljak pojaviti na svojem radnom mjestu.

U nedjelju je i predsjednik Stjepan Mesić komentirao slučaj smjene Jadranke Cigelj: "Moram reći da meni, sve u svemu, nije jasno. Vidio sam ono što je izašlo u medijima, ono što su novine objavile i meni se to čini kao jedna šala". Predsjednik je izjavio kako mu se sporna anketa sigurnosne provjere ne čini previše ozbiljnom, dodajući da bi najprije trebalo utvrditi o čemu se radi. "Kako će se ta provjera raditi, to je vjerojatno zakonom propisano, ali ovo se u konkretnom slučaju meni čini više kao šala", rekao je Mesić.

Vezane vijesti

'Karadžić mi duguje 35 mil. USD'

'Karadžić mi duguje 35 mil. USD'

Nakon što je Radovan Karadžić uhićen, stvorene su pravne pretpostavke da se izvrši presuda kojom on i Republika Srpska moraju isplatiti 745 milijuna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika