Objavljeno u Nacionalu br. 584, 2007-01-23

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Teleća ispovijed iz Memfisa

Sveti telac Apis jedva je čekao da se prometne u božanskog bika kojem će ljudi žrtvovati onoliko koliko žrtvuju i njegovu ocu Ptahu, bogu stvoritelju

Na danas izgubljenom hijeroglifskom zapisu koji je krasio zidove pogrebne sobe svetog bika, boga Apisa, navodno je bilo uklesano njegovo svjedočanstvo dok je još bio mali, ali pomno izabrani, pa pomazani i već kao božanstvo štovani telac. Kako se još i danas prepričava oko ruševina Apisova svetišta u drevnom Memfisu, svjedočanstvo malog telca glasilo je otprilike ovako: “Kako mi je ispričala moja majka, sveta krava Hator, koja me zanijela nakon što se spojila s mojim ocem velikim Ptahom, bogom stvoriteljem, i to tako što je on hitnuo munju s neba i oplodio njezinu stidnicu, tako da poslije mene više ne može imati potomstva, prilikom samo jedne svečanosti u njegovu čast, u njegovu hramu u Medinet Habuu, koji je posvetio Ramzes II. Veliki, osvajač zemalja i tvrdih gradova i ljubitelj gusaka, pripremljeno je pečenja i pirjanaca od trideset goveda, junica i od boga odbačenih telaca koji nisu prošli Apisov ispit, te više od tri stotine raznih ptica i peradi. A tako su moga nebeskog oca, kojeg ću ja uskoro zastupati na zemlji, slavili osam puta u mjesecu, u svim njegovim hramovima u Egiptu. Budući da sam bio njegov sin, meni se također obilno žrtvovalo, tako da, kad je umro Ramzes, prenio sam svećenicima volju svoga oca i faraonova budućeg brata da mu u kraljevski grob polože dovoljno ječma, stoke, peradi, puževa, antilopa, voća, luka, češnjaka, kolača, oraha i kruha, tako da se moglo od te gomile namirnica hraniti 20.000 ljudi cijelu godinu. No ovo je sveto žrtvovanje i blagovanje oskvrnuo naš gorki neprijatelj, Asurnišabal, nevjerni asirski vladar, posvećujući svoju palaču u Kalhu.




Ugostio je bezbožnik 69.574 gosta na svetkovini koja je potrajala deset dana. Pojeli su 1000 debelih volova, 14.000 koza i jarića, 1000 janjaca, 500 antilopa i jelenova, 20.000 golubova, 10.000 raznih riba i isto toliko pustinjskih štakora. Sva su ta jela pekli, kuhali i pirjali u velikim loncima pa nije ponestalo ostataka za tisuće siromaha. To bogohulno poniženje toliko je razbjesnilo moga oca da je naredio nasljedniku velike kraljice Hatšepsut, slavnom ratniku, faraonu Tutmosisu III. da povede vojnu na istok i kazni bezbožnike, kako se nikada više ne bi usudili nadmetati s našim bogovima i našim obrednim svečanostima. No, kad se faraon vratio s uspješnog pohoda, prije kojega je u Memfisu, u hramu moga oca Ptaha, žrtvovao po stotinu goveda, junica i telaca i isti broj živadi kao i nakon pobjedonosnog povratka, oni drznici opet su se uzoholili i nastavili po starom. Navodno su priredili još veću gozbu od one u palači u Kalhu, kao da su oni pobjednici, a ne mi. Ako ovako nastave, neće moj otac na njih poslati faraonovu vojsku. Nagovorit će svemoćnog Ra da zapovjedi mojoj majci, strašnoj kravi Hator, da opet siđe na zemlju, kao što je to već jednom učinila kad se ono uzjogunio cijeli ljudski rod, pa mu je satrla korijenje i potomstvo i nestalo bi ljudi na ovom svijetu da se nije smilovao Ra i njihovu krv pretvorio u pivo koje je omamilo moju osvetničku majku. Jer baš kao i tada, opet će joj zapovjediti Ra ako bezbošci nastave s uvredama: ‘Moje svevidno oko, pođi i osveti se nevjernicima. Pogubi ih koliko možeš!’ A moja strašna mati, sveta krava Hator, opet će spremno poslušati i odgovoriti Rau: ‘Tako mi tvog života, za mene je čast osvetiti se i podčiniti ti te ljude.’ Ali odgovorit će joj Ra, kao što je to već jednom učinio: ‘Ja ću ih podčiniti, a ti ih pogubi kako više ne bi vrijeđali našu zemlju i naše bogove, žderali meso naših životinja, plodove naših biljaka, sokove našeg svijeta! Eto, takva kazna čeka nevjernike i to vam govorim ja, sveti telac, mali Apis, u očekivanju da se što prije prometnem u božanskog bika kojem će žrtvovati onoliko koliko žrtvuju i mome ocu!“

Sirovi teleći fileti

Oko 1 kg telećeg fileta izrežite na ploške i potopite ih u marinadu od 3 dl maslinova ulja, 1 dl balzamičke kvasine, prstohvata mravinca, 1 sjeckane ljute paprike i 5 dag sjeckanih suhih pomidora. Držite u hladnjaku nekoliko sati, povremeno okrečući. Posolite i služite hladno, preliveno uljem, začinima i suhim povrćem iz marinade.

Teleći fileti na žaru

Oko 1 kg telećih fileta izrezanih na ploške, koje ste dva dana držali u marinadi od maslinova ulja, češnjaka, ružmarina i majčine dušice, pecite na gradelama s obje strane, ali tako da samo uhvate koricu, a unutra ostanu polusirovi. Služite s pečenim maslinama, na prepečenom kruhu, podlivene s malo maslinova ulja.

Vezane vijesti

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Pisac i kulinarski ekspert Veljko Barbieri objavio je posljednji, četvrti svezak književnog i gastronomskog bestselera Kuharski kanconijer u izdanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika