22.01.2007. / 18:25

Autor: Ana Kirin

ROVINJ

Zbog optužbi o zlostavljanju istraga u domu Rovinjsko sunce

U javnost su ovih dana dospjele optužbe anonimne štićenice Doma o gladi i nehigijeni u toj ustanovi, te zlostavljanju i vrijeđanju štićenika koje provodi predsjednica Upravnog vijeća Nevenka Mesić

"MUP i Policijska uprava istarska u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli provode izvide kaznenih djela temeljem anonimne predstavke o navodno nezakonitom postupanju predsjednice Upravnog vijeća Doma za djecu i odrasle Rovinjsko sunce Nevenke Mesić", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Policija je zaprimila tu prijavu u listopadu prošle godine, te o tome obavijestila Županijsko državno odvjetništvo i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Mehun je rekao kako je tom prigodom zatražen porezni i knjigovodstveni nadzor nad radom Rovinjskog sunca no MUP još uvijek ne raspolaže rezultatima tog nadzora, o kojima ovisi hoće li se utvrditi elementi kaznenog djela. U javnost su ovih dana dospjele optužbe anonimne štićenice Doma o gladi i nehigijeni u toj ustanovi, te zlostavljanju i vrijeđanju štićenika koje provodi predsjednica Upravnog vijeća Nevenka Mesić.

Inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi upućena je u ponedjeljak 22. siječnja u Rovinjsko sunce, kako bi provjerila navode o nepravilnostima i navodnom maltretiranju žena i djece, potvrdio je Hini pomoćnik ministra za socijalnu skrb Dragutin Keserica. Inspekcija koju čine psiholog, pravnik i socijalni radnik, prve bi rezultate trebala imati već u utorak. "Ako se naše sumnje pokažu točnima, dovest ćemo u pitanje rad te ustanove", rekao je Keserica dodajući kako rješenje problema vidi u promjeni upravne strukture Rovinjskog sunca ili izmještanju štićenika na drugu lokaciju.

Priopćenjem se u ponedjeljak oglasila i opunomoćenica Nevenke Mesić, splitska odvjetnica Doris Košta koja osporava optužbe protiv svoje klijentice, nazivajući ih "grubim neistinama". U prilog tomu Košta navodi da tijekom osmogodišnjeg rada doma nijedno državno tijelo, kao ni policija niti državno odvjetništvo, nisu zatražili provjeru postupanja prema štićenicima doma. U dodatku je medijima poslan vlastoručno potpisani podnesak osam žena štićenica doma, koje tvrde da nijedna optužba nije istinita, kao dokaz da se radi o "nevjerodostojnim napadima na predsjednicu Upravnog vijeća i ustanovu". Prema neslužbenim informacijama, Nevenka Mesić je u kolovozu prošle godine podnijela ostavku na mjesto predsjednice Upravnog vijeća, no to nije prihvaćeno.

Kroz rovinjski dom u kojem trenutno boravi 8 majki i 14-ero djece, tijekom proteklih osam godina prošlo više od 3.000 žena i djece žrtava obiteljskog nasilja.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika