Objavljeno u Nacionalu br. 584, 2007-01-23

Autor: Davor Pašalić

PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI

Najveći pobjednik - Čedomir Jovanović

ULAZAK ekstremnih nacionalista iz SRS-a u vladu donio bi izolaciju Srbije, upozorila je EU

ČEDOMIR JOVANOVIĆ svoju stranku LDP uspio je uvesti u parlamentČEDOMIR JOVANOVIĆ svoju stranku LDP uspio je uvesti u parlamentBivši potpredsjednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović najveći je pobjednik parlamentarnih izbora u Srbiji. Koaliciji okupljenoj oko njegove Liberalno-demokratske partije (LDP) “malih“ 5,3 osvojenih glasova bilo je dostatno za ulazak u parlament, gdje će među 250 zastupnika imati 15 predstavnika.

Jovanović je tako postigao svoj cilj, mada je u predizbornoj kampanji bio na udaru ostalih stranaka i optuživan da se želi odreći Kosova te da je politički ekstremist i narkoman.

Te optužbe ne začuđuju, jer se on mnogima zamjerio dok je bio desna ruka premijera Zorana Ðinđića, zadužen i za hapšenje Slobodana Miloševića. Kad se zamjerio vodstvu Demokratske stranke predsjednika Srbije Borisa Tadića, Jovanović je napustio tu stranku, osnovao LDP i sebe proglasio nastavljačem djela ubijenog Đinđića.

Za svog glavnog protivnika Jovanović je izabrao premijera Vojislava Koštunicu i njegovu Demokratsku stranku Srbije (DSS), optužujući ih za nastavak miloševićevske politike, korupciju i nacionalizam. Tadića je pak optužio za kohabitaciju s Koštunicom i najavio da će se u parlamentu zalagati za promjenu državne politike prema Kosovu. Jovanović je jedini političar u Srbiji spreman reći kako će Kosovo postati neovisno i da se tu više ništa ne može učiniti. Zbog toga je u predizbornoj kampanji optuživan da je spreman odreći se “svete srpske zemlje“ i izložen nizu niskih udaraca.

Dva dana pred izbore LDP je objavio da je pod Jovanovićev automobil podmetnuta bomba, dok je bio na večeri s potpredsjednicom Hrvatskog sabora Vesnom Pusić.

Drugi veliki pobjednik izbora je Socijalistička partija Srbije (SPS), koja je prvi put ušla u trku bez svog osnivača i nedodirljivog lidera Slobodana Miloševića, ali osvojila je gotovo šest posto glasova i u parlamentu će imati 16 poslanika. Rezultatima izbora može biti zadovoljna i stranka G17 Plus donedavnog ministra financija Mlađana Dinkića. Mada su članovi G17 Plus, dok su sudjelovali u vlasti, bili akteri brojnih financijskih afera, Dinkić je agresivnom predizbornom kampanjom osvojio podršku gotovo sedam posto birača, a s 19 zastupnika u Skupštini Srbije može računati na ulazak u novu koalicijsku vladu.

Pomalo je paradoksalno da su najveći gubitnici srpskih izbora oni koji su dobili najviše glasova - Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine. SRS je osvojio gotovo 29 posto glasova birača, imat će 81 zastupnika, čak je porazio i Tadićevu Demokratsku stranku u Beogradu. Ali SRS sam ne može formirati vladu, a EU je već upozorila da bi ulazak ekstremnih nacionalista iz SRS-a u novu vladu donio izolaciju Srbije.

PREDSJEDNIK SRBIJE Boris Tadić i njegova Demokratska stranka osvojili su 23 posto glasovaPREDSJEDNIK SRBIJE Boris Tadić i njegova Demokratska stranka osvojili su 23 posto glasovaPred Srbijom je u najbližoj budućnosti ozbiljno iskušenje - određivanje konačnog statusa Kosova. Specijalni UN-ov izaslanik Marti Ahtisaari najavio je da će uskoro objaviti svoj prijedlog rješenja. Dojam je da se taj prijedlog neće svidjeti Beogradu, ali Srbija za snažno suprotstavljanje Ahtisaariju i neovisnosti Kosova mora imati vladu. Ako vlada ne bude stvorena u roku od tri mjeseca, uslijediti će novi izbori, na kojima Koštunica, Tadić i Dinkić mogu samo izgubiti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika