Objavljeno u Nacionalu br. 584, 2007-01-23

Autor: Nacionalova redakcija

PROPUSTI ISTRAŽNOG SUCA U SLUČAJU KORČULANSKOG DILERA JAKŠE CVITANOVIĆA

Svalina razljutio Uskok

JAKŠU CVITANOVIĆA policija je uhitila prošlog tjedna u jednom splitskom stanuJAKŠU CVITANOVIĆA policija je uhitila prošlog tjedna u jednom splitskom stanuDavor Svalina, splitski istražni sudac koji je prije nekoliko dana pustio iz pritvora pomagače Jakše Cvitanovića - Miljana Cvitanovića, Ivana Padovana, Nikolu Petričevića i Slavka Vlačića - naljutio je Uskok.

Jataci prošlog tjedna uhićenog Cvitanovića našli su se na slobodi posve neočekivano, iako je splitski Županijski sud 17. siječnja odbio žalbu Miljana Cvitanovića i Ivana Padovana na pritvor kao neosnovanu. Dva dana poslije Svalina je u obrazloženju ukidanja pritvora napisao da iz pristiglih izvadaka kaznene evidencije proizlazi da navedene osobe nisu osuđivane, te da iz drugih podataka u spisu ne postoji bojazan da bi puštanjem na slobodu mogli ponoviti kaznena djela. Uskok se na tu odluku žalio, a koliko je Svalina pogriješio, vidjelo se već nakon jednog dana, kada se Slavko Vlačić, jedan od puštenih, predozirao i preminuo. U Uskoku smatraju da je Svalina oslobađanjem dijela osumnjičenika zapravo doveo u opasnost ugrožene svjedoke, od kojih je jedan već dao svoj iskaz.

Postavlja se pitanje hoće li se neki od drugih ugroženih svjedoka predomisliti i odustati od iskaza. Svalina je, prema mišljenju iskusnih pravnika, otvorio dodatni manevarski prostor osumnjičenicima za usklađivanje iskaza. Zanimljivo je i da je osumnjičenike Svalina pustio, iako je primio nove prijedloge za ispitivanja svjedoka, a nije ni sve ranije prijavljene svjedoke ispitao. U ovom predmetu prvi put je blokirana imovina osumnjičenika zbog sumnje u pranje novca i prije pokretanja istrage. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici nezakonito stekli imovinu vrijednu barem 2 milijuna kuna. Zato je Cvitanoviću zabranjeno raspolaganje novcem s dva tekuća i dva devizna računa, a blokirana je i tvrtka Rinker u njegovu vlasništvu.

Odvjetnici Ani Birimiši, Cvitanoviću i njemačkom špediterskom društvu zabranjeno je raspolaganje gliserom koji je plaćen u Njemačkoj, a Miljanu Cvitanoviću raspolaganje gliserom koji je platio 2006. Ani Birimiši zabranjeno je raspolaganje stanom u Dubrovniku od 60 m2, dvama motociklima i BMW-om 535. Uskoro se očekuje da Uskok zatraži proširenje istrage za pranje novca. Uskok je ljut i zato što je iz pritvora još prije puštena Ana Birimiša - iako je osumnjičena da je na samom vrhu zločinačke organizacije, ona je, među ostalim, puštena i zato što je dobrog imovnog stanja.

Vezane vijesti

Cvikova odvjetnica u pritvoru

Anu Birimiš optužuje se da je jedna od organizatora zločinačke skupine koja je počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika