23.01.2007. / 09:03

Autor: Ana Kirin

HAAG

Tužiteljstvo ne želi skratiti optužnicu protiv generala

Ako Sudsko vijeće ipak naredi skraćivanje optužnice, Tužiteljstvo će to provesti smanjivanjem broja lokacija zločina i vremena koje obuhvaća optužnica, stoji u odgovoru Tužiteljstva

Haško tužiteljstvo odbilo je na poziv sudskog vijeća, skratiti optužnicu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača i poručilo da bi tek u slučaju naloga sudskog vijeća odustalo od izvođenja dokaza za kaznena djela u šest od 20 općina te za sva djela u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica.

"Uz dužno poštovanje Tužiteljstvo odbija poziv Vijeća zato što je optužnica već fokusirana na najvažnije optužbe i zato što taj zahtjev zadire u područje neovisnosti Tužiteljstva. Svako daljnje skraćivanje dovelo bi u pitanje mogućnost Tužiteljstva da izvede kaznenu odgovornost optuženih pred Sudskim vijećem", navodi se u odgovoru tužiteljstva na zahtjev sudskog vijeća kojim je ono krajem prošle godine pozvalo tužiteljstvo na skraćivanje optužnice najmanje za trećinu.

Ako Sudsko vijeće ipak naredi skraćivanje optužnice, Tužiteljstvo će to provesti smanjivanjem broja lokacija zločina i vremena koje obuhvaća optužnica, stoji u odgovoru Tužiteljstva. Tužiteljstvo u tom slučaju ne bi izvodilo dokaze za zločine počinjene na području Kijeva, Lovinca, Polače, Smilčića, Titove Korenice i Udbine i skratilo bi vrijeme koje obuhvaća optužnica tako da ne izvodi dokaze za zločine počinjene tijekom listopada i studenog 1995. godine. U tom će slučaju Tužiteljstvo zadržati pravo da se pozove na dokaze koji se tiču tih optužbi, tamo gdje je relevantno za obrazac, namjeru i znanje o počinjenju kaznenog djela.

Optužnica tereti generale Gotovinu, Markača i Čermaka za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene prije, tijekom i nakon operacije "Oluja" u razdoblju između srpnja i studenog 1995. godine, počinjene etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Početak suđenja trojici hrvatskih generala zakazan je za 7. svibnja. Proteklog tjedna obrane trojice optuženih podnescima su osporile nadležnost Haškog suda po više osnova, smatrajući da tužitelji pogrešno primjenjuju međunarodno pravo.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika