23.01.2007. / 10:01

Autor: Nina Tomljanović

IZBORI U SRBIJI

EU podržala izbore u Srbiji, NATO želi suradnju s novom Vladom

EU poručuje i da je spremna podržati Srbiju u njenoj europskoj perspektivi, odnosno integraciji u strukture EU. U zaključcima zasjedanja navodi se da je Vijeće ministara EU pozdravilo mirne i uredno održane parlamentarne izbore u Srbiji

Ministri vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu su održali prvi ovogodišnji redoviti mjesečni sastanak. Razgovarali su o izborima u Srbiji koji su održani u ponedjeljak, 22. siječnja. U zaključcima sa ministarskog zasjedanja od buduće stabilne, demokratske, proeuropske Vlade traži se da brzo otkloni prepreke vezane uz Haški sud, čime bi se omogućilo obnavljanje pregovora o pridruživanju EU-Srbija, te se od nove Vlade traži i da bude konstruktivna u pronalaženju rješenja za status Kosova. Također se razgovaralo i o nizu vanjskopolitičkih pitanja vezanih za Iran, Ukrajinu, Bliski istok, Somaliju i Sudan.

EU poručuje i da je spremna podržati Srbiju u njenoj europskoj perspektivi, odnosno integraciji u strukture EU. U zaključcima zasjedanja navodi se da je Vijeće ministara EU pozdravilo mirne i uredno održane parlamentarne izbore u Srbiji, uz naznaku da je međunarodna promatračka misija ocijenila da su izbori, održani slobodno i pošteno, priznanje za demokratske standarde koje je dosegla Srbija. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn kaže da s nestrpljenjem očekuje susret s novim, proeuropskim, čelnicima Srbije.

Rehn je najavio da će u predstojećim tjednima posjetiti Beograd sa šefom njemačke diplomacije Frankom Walterom Stainmeierom.

''Europska komisija s nestrpljenjem očekuje suradnju s novom Vladom, što će omogućiti brz napredak Srbiji na tom putu jer će uvjeti nesumnjivo biti ispunjeni. Zahvaljujući svojim institucionalnim kapacitetima, Srbija bi trebala biti sposobna provesti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Kada sporazum bude zaključen, Srbija može prijeći u slijedeću etapu na putu u Europu'', kaže Rehn.

Upitan ostaje li izručenje Ratka Mladića uvjet za nastavak Sporazuma, Rehn je rekao da je dobro poznato da je puna suradnja s Haškim sudom neophodan uvjet za nastavak i zaključenje Sporazuma.
''Za sada nema značajne suradnje sa Srbijom, a očekujemo da se nova Vlada jasno obveže i preuzme konkretne, uvjerljive akcije da bi dostegla punu saradnju koja će dovesti do uhićenja i izručenja Mladića'', kaže on.

Nakon izbora u Srbiji, oglasio se i NATO te priopćio kako želi surađivati s novom srbijanskom vladom i poručio da će mirovne snage čuvati srpsku manjinu na Kosovu.

"Pozivam srbijansko vodstvo da, glede pitanja statusa Kosova, iskaže umjerenost, fleksibilnost i pragmatizam", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Istaknuo je da će NATO, "u ovo osjetljivo razdoblje, i dalje sve činiti za sigurnost etničkih zajednica na Kosovu".

Na Kosovu je raspoređeno 16.000 vojnika Sjevernoatlantskog saveza koji se, zbog skorašnjeg izvješća UN-a o tome da li bi ta pokrajina trebala postati nezavisna od Srbije, nalaze u stanju pojačane pripravnosti.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika