23.01.2007. / 13:55

Autor: Nina Tomljanović

FINSKA

Ledeni hotel za mladence

Romantična finska zima, polarna svjetlost i s ledenim figurama ukrašen snježni grad svake godine privuče velik broj zaručnika koji se vjenčaju u obližnjoj kapelici, a prvu bračnu noć provedu u ledenom apartmanu za mladence

Na sjeveru Finske, u selu Ylläs u blizini mjesta Kittilä i skijaškog središta Levija, svaku zimu iznova gradi se hotel od snijega i leda. Izgradnja najveće ledene zgrade na svijetu započinje već u listopadu, kada na sjeveru padne prvi snijeg. Hotel je otvoren sve do travnja, kada ga počne topiti sunce. Iako u Laponiji nemaju problema sa toplom zimom i manjkom snijega, ipak hotel rade iz umjetnog snijega jer je pravi snijeg koji je 150 kilometara duboko u polarnom krugu, presuh. Za zgradu hotela potrebno je 20 tisuća kubičnih metara snijega, a krov od najveće dvorane hotela teži 5 tisuća tona. Ledeni hotel koji ima pet zvjezdica odjednom može primiti 70 gostiju. Gostima je na raspolaganju raskošni meni sa sjevernim specijalitetima kao što su losos i sjeverni jelen. Posebni hit hotelske ponude je ledeni krevet.

Hotel je napravljen u sistemu labirinta, odnosno sistemu hodnika, dvorana, soba i malenih dvokrevetnih soba i romantičnih apartmana. Romantična finska zima, polarna svjetlost i s ledenim figurama ukrašen snježni grad svake godine privuče velik broj zaručnika koji se vjenčaju u obližnjoj kapelici, a prvu bračnu noć provedu u ledenom apartmanu za mladence.

Nitko se do sada nije žalio da je prvu bračnu noć proveo u hladnoj sobi. Hotelske aranžmane u ledenom hotelu, vlasnik ne preporučuje zimogroznim osobama jer se temperatura u hotelu ne diže iznad nule. Na sreću, Laponci za to znaju rješenje. Ako topla vreća za spavanje nije dovoljna, uvijek se nađe još dodatna vreća od kože sjevernog jelena. A s njom će i najzimogroznijim biti ugodno toplo i na temperaturi do 50 °C ispod ništice. Ako i to ne pomogne, čašica finske vodke sigurno hoće.

Vezane vijesti

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Finska: Napadač s krova ubio jednu i ranio osam osoba

Naoružani napadač otvorio je vatru s krova zgrade u središtu finskog grada Hyvinkaae u subotu rano ujutro i pritom ubio jednu osamnaestogodišnjakinju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika