23.01.2007. / 17:12

Autor: Martina Zeković

VLADA

Lesar: Vlada usporava raspravu o prijedlozima oporbe

Lesar tvrdi da brojni oporbeni prijedlozi čekaju na raspravu već dulje vrijeme, dok prijedlozi izmjena o nultoj toleranciji na alkohol u krvi vozača, na raspravu čekaju već više od dvije godine

Na konferenciji za novinare u Saboru, predsjednik HNS-ova kluba zastupnika Dragutin Lesar optužio je Vladu i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa za "najgrublju opstrukciju rada oporbe". Naime, on je ocijenio neprihvatljivim pomicanje oporbenih prijedloga po dnevnom redu saborskih sjednica, dok rasprava o njima ne postane besmislena. Tako je, navodi Lesar, HNS-ov prijedlog novog izbornog zakona za parlamentarne izbore u saborskoj proceduri još od siječnja prošle godine. Vlada je pak prošlog tjedna uputila u izbornu proceduru prijedlog novog zakona o popisima birača i najavila da će uvesti dopisno glasovanje, a predsjednik Sabora Vladimir za HTV-ov "Dnevnik" je izjavio kako je ustavni rok za izbore 60 dana po isteku tekućeg mandata Sabora, odnosno u veljači 2008. "HNS-u neprihvatljivo da se izborna pravila mijenjaju u vremenu u kojem to priječi Ustav, kao i odgađanje izbora za veljaču 2008., s obzirom da je Vlada kao datum izbora do sada isticala studeni 2007", rekao je Lesar.

Lesar tvrdi da brojni oporbeni prijedlozi čekaju na raspravu već dulje vrijeme, dok prijedlozi izmjena o nultoj toleranciji na alkohol u krvi vozača, na raspravu čekaju već više od dvije godine. Razlog tome je, kaže Lesar, to što Vlada odgađa davanje mišljenja o prijedlozima oporbe, saborska tijela ih ne žele raspraviti bez Vladina mišljenja, a kad naposljetku i dođu na dnevni red plenarne sjednice, o njima se ne raspravlja, ili se desetak oporbenih prijedloga raspravi u pola sata, u kasnim večernjim satima.

Iako su oporbeni prijedlozi godinama čekali u saborskoj proceduri i za vrijeme bivše vlasti, u kojoj je sudjelovao i HNS, Lesar je naglasio kako je i to bilo neprihvatljivo, te dodao kako je vrijeme da se osnaži uloga Sabora u odnosu na Vladu, koja, smatra, ne bi smjela diktirati dinamiku rada Sabora.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika