24.01.2007. / 17:00

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKI SABOR

Započelo ''aktualno prijepodne'' u Saboru

Predloženi dnevni red s 47 točaka (Vlada je povukla svoj prijedlog zakona o gradnji građevina za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009.) na prijedlog predsjednika Sabora Vladimira Šeksa dopunjen je s još tri točke. Među njima su zakoni o primopredaji vlasti te popisu birača. Nakon utvrđivanja dnevnog reda u Saboru je počelo "aktualno prijepodne"

Sa 24.-om sjednicom Hrvatskog sabora započelo je ovogodišnje redovito zasjedanje. Zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice na kojemu je 50 točaka, a sjednica će trajati tri tjedna. Predloženi dnevni red s 47 točaka (Vlada je povukla svoj prijedlog zakona o gradnji građevina za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009.) na prijedlog predsjednika Sabora Vladimira Šeksa dopunjen je s još tri točke koje se odnose na zakone o primopredaji vlasti te popisu birača. Nakon utvrđivanja dnevnog reda u Saboru je počelo "aktualno prijepodne".

HSP-ovac Miroslav Rožić optužio je premijera da od hrvatske javnosti krije po Hrvatsku katastrofalno izvješće Europskog odbora za socijalna prava, što je premijer odbacio, rekavši da takvo izvješće nije vidio. Sanader je odbacio optužbe ''pravaša'' Peje Trgovčevića da se Vlada neodgovorno ponaša prema građanima Siska jer ne čini ništa da ih zaštiti od sve većeg onečišćenja zraka. Nezadovoljan premijerovim odgovorom, Trgovčević je upozorio da bi za deset godina, ne učini li se ništa u zaštiti od onečišćenja, u Sisku mogao uslijediti pomor ljudi.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izvijestio je da njegovo ministarstvo ispituje navode da su članovi pojedinih prosudbenih skupina za znanstvene projekte u sukobu interesa, odnosno da odlučuju o vlastitim znanstvenim projektima. Ministar Primorac najavio je i da bi do kraja godine trebala biti podmirena sva dugovanja prema sveučilištima na ime neisplaćenih božićnica, regresa i drugih prava.

Ratko Gajica (SDSS) upozorio je na zaostatke u povratu imovine Srbima. Premijer Sanader odgovorio je da ne zna ništa o takvim slučajevima. Gajicu je uputio da nepravilnosti prijavi nadležnim tijelima. Premijer Sanader izjavio je da istraga u ''slučaju Brodosplit'' traje te da ništa ne može komentirati dok ne bude završena, a na pitanje DC-ove zastupnice Vesne Škare Ožbolt zna li tko je navodni četvrti ortak u tom slučaju, za kojega mediji kažu da je visoko pozicioniran u aktualnoj vlasti, nije odgovorio. Upitao ju je kako to da dok je bila ministrica pravosuđa ništa nije znala o slučaju Brodosplit, a da sada zna sve, poručivši joj da postavlja "retorička pitanja kojima se ljudi smiju". SDP-ovcu Marinu Jurjeviću premijer je odgovorio da će od ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina tražiti da ispita istinitost tvrdnji da je lani u studenom splitska policija organizirala zajednički sastanak svih navodno umiješanih u aferu Brodosplit.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin ustvrdila je da ju je nekoliko dužnosnika iz različitih političkih stranaka tražilo objašnjenje koje sve nekretnine trebaju prijaviti u svojim imovinskim karticama. Najavila je da će od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražiti da se očituje o tom pitanju.

Premijer Sanader najavio je i mogućnost izmjena Ovršnog zakona kojima bi se spriječilo dužnike da pod ovrhu mogu staviti cijeli iznos plaće ili mirovine. Takvu je inicijativu iznio Silvano Hrelja (HSU). Upozorio je kako sve više umirovljenika ostaje bez mirovina jer, zbog nemogućnosti isplate rata kredita, pristaju na ovrhu cijele mirovine.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika