25.01.2007. / 11:05

Autor: Nina Tomljanović

NEZAPOSLENOST

Nezaposlenost ista unatoč gospodarskom rastu, Afrikanci siromašniji nego prije

Zadnjih deset godina gospodarski rast očitovao se u većoj produktivnosti, ali se nije odrazio na rast zapošljavanja.Svjetska produktivnost porasla je za 26 posto, a zapošljavanje u svijetu za 16,6 posto

Broj nezaposlenih u svijetu ostao je u 2006. godini u svijetu nepromijenjen s rekordnih 195,2 milijuna nezaposlenih unatoč gospodarskom rastu, objavila je u godišnjem izvješću Međunarodna organizacija rada.

Rekordnu brojku od 2,9 milijardi sa zaposlenjem dosegnuo je broj starijih od 15 godina ali se broj nezaposlenih na svjetskoj razini praktički nije promijenio i iznosio je 6,3 posto, navodi ILO. Siromašni radnici tek su skromno osjetili posljedice svjetskog gospodarskog rasta, a 1,37 milijuna ekstremno siromašnih radnika preživljava s 2 američka dolara dnevno, ističe ILO.

''Deset godina snažnog rasta imalo je tek slabašan učinak - i to u samo šačici zemalja - na radnike koji s obiteljima žive u bijedi. Osim toga, rast nije pridonio smanjenju nezaposlenosti'', ističe generalni direktor ILO-a Juan Somavia.

Zadnjih deset godina gospodarski rast očitovao se u većoj produktivnosti, ali se nije odrazio na rast zapošljavanja. Svjetska produktivnost porasla je za 26 posto, a zapošljavanje u svijetu za 16,6 posto. Nezaposlenost najteže pogađa mlade; 86,3 milijuna mladih od 18 do 24 godina je bez zaposlenja, što znači 44 posto svih nezaposlenih u svijetu. Osim toga, izražena je razlika između žena i muškaraca na tržištu rada. U 2006., samo je 48,9 posto žena starijih od 15 godina bilo zaposleno, a u muškoj populacije zaposleno je bilo 74 posto. Prvi put je udio sektora usluga nadjačao poljoprivredni sektor i postao prvi po broju zaposlenih u svijetu, navodi ILO.

Na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi (12,2) krajem prošle godine, broj nezaposlenih ostao je nepromijenjen, a slijedi je subsaharska Afrika s nezaposlenošću od 9,8 posto. 

Vezane vijesti

Nove barikade na sjeveru Kosova

Nove barikade na sjeveru Kosova

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika