25.01.2007. / 12:36

Autor: Nina Tomljanović

ZNANOST

Gen P-53 mogući ključ lječenja raka

P-53 jedan je od najvažnijih gena u razvitku raka. Kada funkcionira ispravno, on drži pod kontrolom stanične mutacije koje bi mogle rezultirati rakom; kada je oštećen, P-53 više ne zaustavlja druge genetske abnormalnosti, čime dopušta rast zloćudnih stanica

Manipulacijom jednog gena, povezanog s nastankom raka, znanstvenicima je uspjelo zaustaviti rast stanica raka kod laboratorijskih miševa. Prema izvješćima, stimuliranje tog gena moglo bi dovesti do lijeka protiv raka kod ljudi.

P-53 jedan je od najvažnijih gena u razvitku raka. Kada funkcionira ispravno, on drži pod kontrolom stanične mutacije koje bi mogle rezultirati rakom; kada je oštećen, P-53 više ne zaustavlja druge genetske abnormalnosti, čime dopušta rast zloćudnih stanica.

O moćnom učinku gena P-53 objavljene su dvije studije u časopisu ''Nature''. U prvoj, ekipa znanstvenika iz Laboratorija Cold Spring Harbor, u New Yorku, unijela je i genetički aktivirala P-53 u miša s rakom. Taj je gen, potom, rak jetre doveo do inertnog stadija – poznatog kao ''ostarjelost'' tumora -, dok on nije, na koncu, nestao.

Druga skupina znanstvenika, pri Massachusetts Institute of Technology, otkrila je sličnu reakciju pri reaktivaciji gena P-53 u sarkomu, raku vezivnog tkiva, te u limfomu, raku limfnih žlijezdi. Sarkom je ''ostario'', dok su tumorske stanice limfoma, baš kao da su zdrave stanice, počele umirati na programirani način, procesom apoptoze.

Gen P-53 najvažniji je supresor tumora kod raka u čovjeka, kaže Ronald DePinhol, čelnik Centra za primijenjena istraživanja raka u Institutu za rak Dana-Farber, u Bostonu. Da bi stanice postale maligne, taj gen mora biti inaktiviran, što se redovito događa kadgod se razvija rak, kaže DePinhol i ističe da bi nalaženje načina kontroliranja djelovanja tog gena, ili njegovog reaktiviranja, bilo od ogromne vrijednosti za liječenje raka.

Međutim, on upozorava da je P-53 samo jedan od mnogih regulacijskih gena, povezanih s razvitkom raka, te da 90 posto terapija raka na kraju ne postiže uspjeh. ''Rak je kulminacija mnogih genetskih aberacija, koje, u osnovi, stanicama budućeg raka obdijele čitav niz bioloških sposobnosti,'' kaže DePinhol.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika