25.01.2007. / 15:36

Autor: Ana Kirin

SISAK

Vlada najavila mjere za smanjenje sumpora u sisačkoj Rafineriji

Ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić je potvrdila da je u Sisku bilo prekoračenja dozvoljene koncentracije sumporvodika i sumpordioksida u zraku, zbog čega je inspekcija u ovoj godini dva puta obavila nadzor

Do početka kolovoza sva bi postrojenja u sisačkoj Rafineriji trebala biti priključena na postrojenje za odsumporavanje, tzv. klaus, izjavila je ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić na sjednici Vlade održanoj u Sisku. Ministrica je Vladi podnijela informaciju o aktivnostima oko zaštite okoliša i kakvoće zraka u Sisku.

Istaknula je da je riječ o jednoj od kratkoročnih mjera na koju se obvezala Ina, te da se ostvaruje program cjelovite sanacije i rekonstrukcije sisačke Rafinerije u cilju zaštite života i zdravlja ljudi. Dodala je kako Ina "promptno izvršava" preuzete obveze da kratkoročnim i dugoročnim mjerama sanira Rafineriju.

Ministrica Marina Matulović Dropulić je kazala da je inspekcija zaštite okoliša 12 puta obavila nadzor u Rafineriji, te da je Ministarstvo zaštite okoliša, zajedno s Ministarstvom zdravstva, županicom Sisačko-moslovačke županije i sisačkim gradonačelnikom, formiralo radnu skupina koja će "neprestano pratiti događaje u Sisku". Potvrdila je da je u Sisku bilo prekoračenja dozvoljene koncentracije sumporvodika i sumpordioksida u zraku, zbog čega je inspekcija u ovoj godini dva puta obavila nadzor.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić izvijestio je da je njegovo ministarstvo iniciralo istraživanje o stopi oboljenja od raka u Sisku, najavivši da bi rezultati za 2005. trebalo biti gotovi do lipnja. Istaknuo je da prema rezultatima studije za razdoblje od 1991. do 2000. godine, nije utvrđena nikakva statistička razlika što se tiče oboljenja od raka u Sisku i u drugim područjima Hrvatske.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika