26.01.2007. / 15:18

Autor: Martina Zeković

UN

Plan za Kosovo: Kosovski Albanci izvan suvereniteta Srbije

U Ahtisaarijevom prijedlogu ne spominje se suverenitet Srbije nad Kosovom, pa se kosovskim Srbima planira dati široka samouprava, značajna kontrola nad lokalnim policijskim snagama, pravo na određene izravne veze s Beogradom

UN-ov plan o statusu Kosova, predstavit će u petak, 26. siječnja, u Beču izaslanik UN-a Martti Ahtisaari. On će članovima Kontakt grupe izložiti plan koji predviđa izdvajanje kosovskih Albanaca iz suvereniteta Srbije i njihovo postavljanje na put ka nezavisnosti, dok će Srbi s Kosova dobiti značajnu autonomiju, objavio je Pincom.info. Plan je u četvrtak predstavljen Ban Ki Moon-u, glavnom tajniku UN. U dokumentu je predviđeno da Kosovo preuzme svoj dio imovine i dugova koji su nekada pripadali bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, te se govori o dvojnim državljanstvu. Navodno će biti predloženo i da Kosovo dobije pravo pristupa međunarodnim sporazumima ili da se kandidira za članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama, uključujući UN, Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku.

U Ahtisaarijevom prijedlogu ne spominje se suverenitet Srbije nad Kosovom, pa se kosovskim Srbima planira dati široka samouprava, značajna kontrola nad lokalnim policijskim snagama, pravo na određene izravne veze s Beogradom. Srbija će imati mogućnost financiranja srpska područja, ukoliko novac bude išao preko Prištine.

Prijedlog formalno neće biti objavljen dok ga Ahtisaari ne predstavi u Beogradu i Prištini 2. veljače. Rusija bi mogla iskoristiti pravo na veto u Vijeću sigurnosti ukoliko bude riječi o rješenju koje se protivi ideji njihovog saveznika.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika