26.01.2007. / 17:00

Autor: Nina Tomljanović

KRŠENJE RADNIČKIH PRAVA

Lista tvrtki koje krše radnička prava

Gašparović je najavio da će sve prigovore radnika uputiti državnom inspektoratu, poreznoj upravi i drugim nadležnim tijelima, te upozorio kako se ne radi o nekoliko loših tvrtki, nego sustavu koji ne funkcionira

SDP je danas objavio listu pedesetak tvrtki u kojima se najviše krše radnička prava, a sastavljena je na temelju pritužbi radnika na besplatni SDP-ov telefon 0800-0512.

Riječ je o provjerenim slučajevima, koji su tek ilustracija na koje se sve načine u tvrtkama mogu kršiti radnička prava, rekao je član Izvršnog odbora SDP-a Damir Gašparović na konferenciji za novinare. Na popisu su, primjerice, Dom exclusive interijeri, Hrvatske željeznice - željezničko ugostiteljstvo, Sokol Marić, Slobodna Dalmacija, Dalmatinka Nova iz Sinja, Salonit iz Vranjica, Heruc, Industrogradnja Zagreb, Pevec, Dona, Billa, Đuro Đaković-montaža, Čazmatrans-teretni promet, DTR, Kamensko, Belje, Kerum, MORH i dr.

Najčešći prigovori radnika odnosili su se na prekovremeni rad i do 14 sati dnevno, neplaćanje prekovremenog rada, kašnjenje plaća, rad "na crno", teške uvjete rada i psihološki pritisak poslodavca. U nekim tvrtkama radnicima su ukinuti regres i božićnica, ne plaćaju im se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, dobivaju otkaze uz male otpremnine, poslodavci im odbijaju vratiti radnu knjižicu, plaće im se isplaćuju u građevnom materijalu, a zabilježen je i slučaj da nisu prijavljeni ni tvrtka niti radnici.

Gašparović je najavio da će sve prigovore radnika uputiti državnom inspektoratu, poreznoj upravi i drugim nadležnim tijelima, te upozorio kako se ne radi o nekoliko loših tvrtki, nego sustavu koji ne funkcionira. Najgore stanje je u trgovini, gdje nema trgovačkog lanca iz kojeg nisu stigle pritužbe, u građevinskim tvrtkama odnosno na gradilištima, gdje posljedice ilegalnog rada stranaca ne snose poslodavci već radnici, te u hotelskim lancima i poljoprivrednim kombinatima.

SDP će stoga odmah zatražiti proglašavanje neisplate plaća ili zadržavanja radne knjižice kaznenim djelom, pojačani rad i ovlasti inspekcije rada, te omogućavanje radnicima da putem interneta provjere podatke o prijavi na posao ili isplati poreza i doprinosa.

"Nije točno da je SDP napustio radnike i da su radnici napustili SDP", rekao je Gašparović podsjetivši da je stranka lani u studenom provela i anketu na uzorku od 2.700 ispitanika, koja je pokazala vrlo loše rezultate u poštivanju radničkih prava.

Anketa pokazuje da kod nas prekovremeno radi 47 posto radnika ili njih 588.000, a od toga 235.000 kojima se prekovremeni rad uopće ne plaća, što češće pogađa mlađe radnike i radnike s visokim obrazovanjem.Na puni iznos plaće nije prijavljeno 11 posto ili 154.000 radnika, češće mlađih i u malim, privatnim tvrtkama.Uočljiva je razlika u sindikalnom organiziranju između državnih i privatnih poduzeća - sindikati djeluju u 92 posto tvrtki u državnom vlasništvu, te svega 37 posto u privatnom vlasništvu.Cijeli godišnji odmor ne može koristiti 32 posto radnika, zaštitnu opremu nema 20 posto radnika, za dan tjednog odmora uskraćeno je 10 posto radnika, a čak osam posto poslodavaca tražilo je od zaposlenih povratak s porodnog dopusta.Osim toga, čak trećina ispitanika ustvrdila je da na posao ide s grčem u tijelu, jer osjeća psihološki pritisak poslodavca, kaže Gašparović.Besplatni SDP-ov telefon ostaje i dalje otvoren za radničke pritužbe.

Vezane vijesti

Zakonima osigurati prava LGBT osoba

Zakonima osigurati prava LGBT osoba

Politička akademija HNS-a organizirala je danas okrugli stol na temu "LGBT prava" na kojemu su se sudionici založili za zaštitu od bilo kakvog oblika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika