26.05.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

BLISKI ISTOK

IZRAEL POTPISAO MIROVNI PLAN ZA BLISKI ISTOK


U povijesnom glasovanju, pod velikim pritiskom SAD-a, izraelska vlada jučer je nerado prihvatila mirovni plan za Bliski istok, koji službeno priznaje pravo Palestinaca na državu. Po planu bi palestinska država trebala biti oformljena do 2005. godine. Amerika je svojom aktivnošću htjela poručiti arapskom svijetu kako može biti i na njihovoj strani. Izraelci se nisu protivili planu zbog njegova sadržaja, već zbog redoslijeda kojim bi se plan trebao odvijati. Palestinci, koji su plan potpisali prije mjesec dana, razočarani su kako sami kažu izraelskim nejasnim stavom, ali su se spremni držati plana.
Plan predviđa da Palestinci zaustave svoje militantne skupine i pojedince, koji su do sada u terorističkim akcijama ubili stotine Izraelaca. Palestinski vođa Mahmoud Abbas pokušava taj dio plana ostvariti nagovaranjem militantnih skupina na odustajanje od nasilja. Izraelci, pak, od njega očekuju kako će pripadnike militantnih skupina razoružati i uhititi. Time su ujedno uvjetovali povlačenje svoje vojske iz palestinskih gradova.
Sada je uteg prebačen na palestinsku stranu. Prilika za osnivanje palestinske države sada ovisi o tome u kojoj mjeri će suzbiti nasilje u vlastitim redovima, rekao je predsjednik Likuda, Tzipi Livni. Istovremeno, islamska militantna skupina Hamas opet se usprotivila mirovnom planu, ocijenivši ga prijevarom kako bi se palestinci razoružali.
Državnici diljem svijeta pozdravljaju izraelsko potpisivanje mirovnog sporazuma.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika