27.01.2007. / 11:50

Autor: Ana Kirin

BERLIN

32 tisuće iranskih agenata u Iraku?

Čelnik Mudžahedina optužio je Islamsku Republiku Iran da "svakog mjeseca unosi milijune dolara gotova novca u Irak" i da krijumčari oružje

Iranski pokret otpora Narodni mudžahedini objavio je u petak u Berlinu popis s imenima 31.690 Iračana koje je nazvao "agentima režima mula" tvrdeći da su to iranski agenti u Iraku koje izravno financira Teheran. Glasnogovornik Državnog vijeća iranskog otpora (CNRI), koje je političko tijelo Mudžahedina u Njemačkoj, Javad Dabiran izjavio je na tiskovnoj konferenciji da su ti agenti "trenutačno u sastavu vojske Qods". Vojska Qods je pokret blizak Čuvarima revolucije tj. Pasdaranima, oružanom krilu iranskog islamskog režima.

Prema oružanom oporbenom pokretu, u tajni popis su uvrštene samo osobe koje je "vojska Qods u Iranu izravno unovačila". Na njemu su arapsko i iransko ime osobe, njihovi osobni podaci, broj bankovnog računa i visina mjesečne plaće u rijalima, iranskoj valuti, objavio je CNRI.

Čelnik Mudžahedina optužio je Islamsku Republiku da "svakog mjeseca unosi milijune dolara gotova novca u Irak" i da krijumčari oružje. Prema Narodnim mudžahedinima, vojska Qods posjeduje bazu u Najafu koja se opskrbljuje iz Irana preko graničnog područja Shalamcheha.

Američka uprava je u srijedu tvrdila da posjeduje dokaze o upletanju Irana u Iraku, a George W. Bush čak je dozvolio ubijanje i uhićenje Iranaca u Iraku ukoliko američka vojska procijeni da ugrožavaju njihove snage. SAD je obećao da će uskoro objaviti više potankosti o iranskim mrežama koje pomažu šijitskoj miliciji u Iraku. Američke snage 11. su siječnja uhitile petero Iranaca u upadu u iranski "ured veze" u Erbilu, oko 350 km sjeverno od Bagdada.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika