27.01.2007. / 12:30

Autor: Ana Kirin

SPLIT

Velika arheološka otkrića na splitskoj Rivi

Dokumentiran je velik broj vrijednih nalaza kojima se rekonstruira kulturna, vojna i gospodarska važnost negdašnjeg Splita i iz vremena prije cara Dioklecijana: velika količina amfora, keramičkog i staklenog posuđa, ulomaka arhitekture, blokovi raznih struktura koji su vjerojatno bili namijenjeni gradnji Palače, ali su bačeni u more, dva smokvina ploda iz Dioklecijanova doba te čak grob iz kasnije faze mletačkog doba

Radovi na uređenju splitske Rive, koji su započeli u listopadu prošle godine, doveli su do važnih arheoloških otkrića. "Među njima su i, za stručnjake, potpuna iznenađenja, od kojih su, svakako, najveća prvobitni mul - stara Riva iz doba cara Dioklecijana - te srednjovjekovni obalni rub, odnosno ostatci antičke, srednjovjekovne i mletačke Rive, što je za arheologe neprocjenjiva vrijednost", rekla je arheologinja Tajma Rismondo.

Arheolozi su otkrili pet slojeva iz različitih povijesnih razdoblja u kojima je nasipano more ili zidana obala - najvjerojatnije u helenističkom, antičkom, Dioklecijanovu, srednjovjekovnom i mletačkom dobu. Desetak metara od Dioklecijanove palače prema moru otkriveno je i negdašnje morsko dno na kojemu su pronađeni i ostatci školjaka. Tijekom iskapanja utvrđeno je i kako je pri gradnji kanalizacijskog odvoda, prije desetak godina, oštećen mletački porat pred Palačom.

Dokumentiran je velik broj vrijednih nalaza kojima se rekonstruira kulturna, vojna i gospodarska važnost negdašnjeg Splita i iz vremena prije cara Dioklecijana: velika količina amfora, keramičkog i staklenog posuđa, ulomaka arhitekture, blokovi raznih struktura koji su vjerojatno bili namijenjeni gradnji Palače, ali su bačeni u more, dva smokvina ploda iz Dioklecijanova doba te čak grob iz kasnije faze mletačkog doba. Otkrivene su i žive stijene obrađene kao valobrani te blokovi povezani smjesom sličnom betonu - "antičkim lijevom" od lomljenih stijena i tupine, te drveni stupovi - piloni.

Svi pokretni nalazi vjerojatno će biti izloženi u svojevrsnu Muzeju Rive, a arhitektonski, nepokretni ostatci, koji će biti pokriveni betonskim pločama "nove" Rive, prekrivaju se geotekstilom kako bi se očuvali od propadanja. Dio ostataka izvorne obale pred južnim vratima Dioklecijanove palače, ako to bude tehnički moguće izvesti, trebao bi ostati vidljiv, no još nije utvrđen način njihova prikaza.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Joško Belamarić izjavio je kako će Komisija Ministarstva o konačnoj sudbini nepokretnih arheoloških pronalazaka odlučiti do idućega utorka. Rješenje će se pronaći u suradnji sa stručnjacima Instituta za građevinarstvo i projektantima uređenja Rive iz zagrebačkog studija 3LHD.

No rješenje otežava činjenica što se spomenici nalaze oko dva metra ispod razine mora kao i goleme količine oborinskih voda koje nadiru iz više smjerova, pa iz iz samih podruma Palače. Konzervatori također kane sve vrijedne arheološke ostatke pronađene u povijesnim slojevima izložiti, najvjerojatnije, u obližnjoj Mletačkoj kuli u svojevrsnu Muzeju Rive.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika