27.01.2007. / 13:27

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Odvjetnici Čermaka i Markača tražit će puštanje na slobodu

Čermakovi i Markačevi odvjetnici objašnjavaju kako ugovor Haškog suda i Kraljevine Nizozemske o postupku s optuženim osobama ne predviđa njihovo slobodno kretanje po zemlji te se zbog toga mora formalno ukinuti privremena sloboda kako bi dvojica generala bili u pritvoru Haškog suda tijekom boravka na nizozemskom tlu

Odvjetnici generala Ivana Čermaka i Mladena Markača otvorit će, na sjednici koju je raspravno vijeće Haškog suda zakazalo za 9. veljače, pitanje ponovnog puštanja na privremenu slobodu njihovih branjenika, doznaje se od braniteljskih timova u subotu 26. siječnja, dan nakon što je Raspravno Vijeće Haškog suda suspendiralo odluku o privremenom puštanju na slobodu dvojice generala.

Markač i Čermak tako se 8. veljače moraju vratiti u pritvor UN-a u Scheveningenu, kako bi 9. veljače sudjelovali na statusnoj konferenciji posvećenoj pitanjima potencijalnog sukoba interesa braniteljskih timova, a na kojoj će se dodatno raspravljati o tome da li je Čermak poštivao uvjete boravka na privremenoj slobodi.

Čermakovi i Markačevi odvjetnici objašnjavaju kako ugovor Haškog suda i Kraljevine Nizozemske o postupku s optuženim osobama ne predviđa njihovo slobodno kretanje po zemlji te se zbog toga mora formalno ukinuti privremena sloboda kako bi dvojica generala bili u pritvoru Haškog suda tijekom boravka na nizozemskom tlu. Naime, obveze nizozemske vlade prema Haškom sudu ograničene su na usluge prihvata i transfera optuženih na relaciji zračna luka - pritvor.

Markačev branitelj Goran Mikuličić kaže kako je general Markač dosada ispunjavao sve propisane uvjete boravka na privremenoj slobodi te da nema razloga da se ono ne produlji odlukom raspravnog vijeća.

I Čermakovi odvjetnici očekuju da će se na sjednici razjasniti da Čermak nije prekršio uvjete boravka na privremenoj slobodi, te da će i on biti pušten na slobodu do suđenja čiji je početak zakazan za svibanj ove godine. Raspravno vijeće je napisalo kako želi čuti mišljenje optuženog Čermaka o njegovu poštivanju uvjeta privremenog boravka na slobodi.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika