28.01.2007. / 09:27

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Besplatne elektroničke knjige u 2006. čitalo više od 170 tisuća ljudi

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavljuje uglavnom suvremenu hrvatsku književnost, uz nekoliko izuzetaka, među kojima je knjiga «Mediji, propaganda i sistem» Noama Chomskog, najčitanija knjiga na portalu www.elektronickeknjige.com

Na internet stranici www.elektronickeknjige.com u siječnju su u elektroničkom obliku objavljene “Tri jeseni” svjetski poznate pjesnikinje Ane Ahmatove i roman “Netko drugi” nagrađivanog hrvatskog prozaika Marinka Košcea. To su prve od ukupno 20 novih knjiga, koliko ih Društvo za promicanje književnosti na novim medijima namjerava objaviti u 2007. godini u okviru projekta “Besplatne elektroničke knjige”. Trenutno su na njihovim internet stranicama u elektronskom obliku dostupna 52 naslova. “2006. bila nam je rekordna godina. Objavili smo čak 19 novih knjiga a čitanost nam je porasla za 62 posto. Tako je u prošloj godini elektroničke knjige čitalo više od 170 tisuća posjetitelja naših stranica,” kaže voditelj projekta Krešimir Pintarić, inače diplomirani bibliotekar zaposlen u jednoj zagrebačkoj knjižnici.

I sam pisac, prilikom objavljivanja svojih knjiga, Pinatrić je, kaže, ”vidio kako to kod nas ide - uz minimalnu nakladu, minimalnu promociju i vrlo lošu distribuciju.” No internet je osigurao novi način da se knjige distribuiraju. Tako je 2001. godine grupica prijatelja iz Osijeka pokrenula projekt “Besplatnih elektroničkih knjiga”, koji ih održava na okupu i danas, kada su se svi raselili po Hrvatskoj i Europi.

“Ovaj projekt ne vidim kao konkurenciju komercijalnom nakladništvu. Mi se zapravo bavimo jednim oblikom kulturnog aktivizma. Među knjigama koje smo dosada objavili ima naslova objavljenih samo u elektronskom obliku, pa onih čija su tiskana izdanja odavno rasprodana, a bilo je i nekoliko slučajeva da su naši autori tek nakon objavljivanja elektroničke knjige, našli izdavača i za tiskano izdanje,” priča Krešimir Pintarić.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavljuje uglavnom suvremenu hrvatsku književnost, uz nekoliko izuzetaka, među kojima je knjiga «Mediji, propaganda i sistem» Noama Chomskog. Ta knjiga postoji u Hrvatskoj i u tiskanom izdanju, a upravo je njeno objavljivanje na internetu privuklo pažnju javnosti i značajno joj poboljšalo prodaju. “Tako se tiskana i elektronička izdanja za sada mogu odlično nadopunjavati,” smatra Pintarić. «Mediji, propaganda i sistem» je ujedno najčitanija knjiga na portalu www.elektronickeknjige.com, s više od 31 tisućom čitatelja. Među najčitanijima su i dva zbornika FAK-a, s oko 15 tisuća čitatelja. «Oko 60 posto naših čitatelja je iz Hrvatske, a među ostalih 40 posto vjerojatno su stanovnici bivše Jugoslavije i hrvatski iseljenici kojima hrvatska knjiga nije dostupna u nekom drugom obliku», kaže Pintarić.

«Elektronička knjiga je budućnost. Isto kao što je tisak zamijenio prepisivanje rukom, elektroničke knjige zamijenit će tiskane. Za svoj veliki procvat elektronička knjiga zapravo još samo čeka primjereniju tehnologiju i prikladan način da ju se komercijalizira», smatra Krešimir Pintarić.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika