27.01.2007. / 22:55

Autor: Nina Tomljanović

FILMSKI FESTIVAL

Berlinale 2007.

Međunarodni filmski festival u Berlinu utemeljen je 1951. na inicijativu saveznika koji su u poslijeratnom okruženju htjeli od Berlina stvoriti "prozor u slobodan svijet"

Berlinski međunarodni filmski festival, poznatiji kao Berlinale (08.02.2007 - 18.02.2007.) središnji je filmski događaj u Njemačkoj te je vodeći europski festival uz Cannes i Veneciju. Kažu da dobri filmski festivali dobro odražavaju stvarnost, prošle godine svjetska stvarnost je obilježena ratom pa će, u skladu s time, Berlinale započeti jednom ratnom pričom. Prvi prikazani film na festivalu biti će "Cold Mountain", priča o američkom građanskom ratu redatelja Anthonya Minghelle...

Idemo dalje sa stvarnošću. Natjecateljski dio festivala ispunjen je filmovima koji na različite načine govore o upletanju politike u život običnog čovjeka: "Country of my Skull", "Triple Agent", "Trilogia: To livadi pou dakrisi", "Beautiful Country" i "Ae Fond Kiss". I, eto, na našem putovanju kroz stvarnost stigosmo i do Hrvatske. Jedan od prvih filmova najavljenih na Berlinaleu bio je film Vinka Brešana "Svjedoci".

Da se ne bi pogubili u sadašnjici i egoistično zaboravili na zbivanja koja su "pripremila teren" današnjem filmu, brine se retrospektivni dio festivala. On je ove godine posvećen jedinstvenoj epohi u američkoj filmskoj povijesti.

"New Hollywood 1967 - 1976. Trouble in Wonderland" vrtit će ostvarenja iz tog izvanrednog desetljeća kada su filmovi odražavali duh novih političkih nastojanja. Eksperimentiranjem su se odmakli od ustaljenih pripovijednih obrazaca i oteli publiku velikim holivudskim studijima. Možda je diskretna preporuka organizatora festivala da bi se takvo razdoblje trebalo ponoviti.

Tradicionalno će se održati i Berlinale Talent Campus u kojem mladi filmski umjetnici surađuju s najpoznatijim filmašima, a od ove godine otvara se i Berlinale Co-Production Market. Tu će distributeri trgovati filmovima, ali će se i dogovarati nove koprodukcije i suradnje. Za budućnost filma.

Međunarodni filmski festival u Berlinu utemeljen je 1951. na inicijativu saveznika koji su u poslijeratnom okruženju htjeli od Berlina stvoriti "prozor u slobodan svijet". Od prvog izdanja njegov je zaštitni znak Zlatni medvjed, koji se kao nagrada dodjeljuje najboljem.

Početnih godina Medvjed se dodjeljivao ne temelju glasova publike, a od 1956. međunarodni žiri odlučuje tko će dobiti Zlatnog, a tko Srebrnog. Među nagrađenima su bili Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Ingmar Bergman, Roman Polanski, Ang Lee, Zhang Yimou, Robert Altmann i mnogi drugi.

Zlatnog Medvjeda dobiva najbolji film, a nagrada ide producentu. Srebrne Medvjede dobivaju najbolji u kategorijama Grand Prix žirija, najbolji redatelj, najbolja glumica, najbolji glumac, umjetnički doprinos i najbolja filmska glazba. U čast Marlene Dietrich dodjeljuje se nagrada Blue Angel za najbolji europski film, a u čast osnivača festivala, Alfreda Bauera, nagrada za posebne inovacije.

Od 50. obljetnice 2000. godine Berlinale se održava na Potsdamer Platzu, u samom srcu grada, što doprinosi njegovoj atraktivnosti za posjetitelje i sudionike. Svake godine festival broji oko 15 tisuća akreditiranih učesnika, među kojima je 3.5 tisuća novinara iz 70ak država, zbog čega je Berlinale jedan od najvećih i najposjećenijih događaja u filmskoj umjetnosti i industriji.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika