29.01.2007. / 09:08

Autor: Stjepan Marković

SLOVENIJA

Reakcija na izjavu predsjednika Mesića

Državni tajnik slovenskog ministra vanjskih poslova Andrej Šter reagirao je na izjavu predsjednika Stjepana Mesića rekavši da granica na moru nije poznata jer republike u bivšoj Jugoslaviji nisu imale granice. "Neosporivo je da u nekadašnjoj SFRJ granica na moru nije bila određena i da republike nisu imale međusobne granice", izjavio je. Mesićeva izjava je se odnosila slovensku diplomatsku notu kojoj se protestira hrvatskoj vladi zbog davanja koncesije INA-i za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu. Hrvatski predsjednik je tada u vezi sa slovenskom notom među ostalim rekao da je granica na moru poznata "jer imamo utvrđenu granicu s kopna na more", te da zato "više nema nikakve diobe morskog dijela", niti da ima smisla problematizirati "nešto što je jasno onima koji žele mirnu suradnju s obje strane granice".

Štern je na slovenskoj televiziji rekao da granice nisu definitivno određene, te da Slovenija inzistira na dogovoru da se ne mijenja "zatečeno stanje" s danom osamostaljenja dviju država, odnosno da se ne zadire u stanje od "25. lipnja 1991". "Mi očekujemo da će s Hrvatskom krenuti razgovor na nešto stručnijoj razini i da će se javnosti moći o tome reći nešto stvarno, a ne samo to da do dogovora nismo došli", rekao je Šter.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika