29.01.2007. / 17:47

Autor: Ana Kirin

LIBIJA

Medicinske sestre i liječnik ipak neće biti pogubljeni

Nakon suđenja koje je trajalo ukupno osam godina, libijski je sud prošlog mjeseca osudio 5 bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika jer su navodno stotine djece u Libiji namjerno zarazili virusom HIV-a

"Libija neće pogubiti pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika koji su osuđeni prošli mjesec na smrtnu kaznu", izjavio je za bugarski dnevnik "24 Časa" Saif al-Islam, sin libijskog čelnika Moamera Gadafija, ocijenivši njihovo suđenje "nepoštenim". Saif al-Islam je kazao da će se uskoro pronaći rješenje da se spase medicinske sestre i liječnik i da obitelji zaražene djece budu zadovoljne, ali nije dao druge pojedinosti.

Nakon suđenja koje je trajalo ukupno osam godina, libijski je sud osudio medicinske sestre i liječnika jer su navodno namjerno zarazili stotine djece virusom HIV-a.

"Neće biti isprika", kazao je Gadafijev sin koji je ujedno i njegov najutjecajniji izaslanik. "Nadam se da će uskoro biti sretan kraj. Moj je otac također protiv pogubljenja".

Službena Sofija i njeni saveznici tvrde da medicinski dokazi podupiru tvrdnje liječnika da su nevini. No, Tripoli je ostao otporan na međunarodni pritisak ističući da se nitko ne smije miješati u rad njegovih pravosudnih tijela.

Poznati stručnjaci za AIDS su potvrdili da je epidemija HIV-om počela puno prije nego su medicinske sestre i liječnik stigli u Libiju.

"Suđenje je krenulo u pogrešnom smjeru od samog početka. Postoji mnogo manipulacija u originalnim dosijeima, mnogo pogrešaka. Zato ćemo potražiti kompromis", kazao je Saif al-Islam.

Stručnjaci tvrde da bi medicinsko osoblje moglo izbjeći smrt strijeljanjem ako tijelo koje imenuje libijska vlada kaže konačnu riječ o sudbini medicinskih sestara i liječnika.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika