Objavljeno u Nacionalu br. 585, 2007-01-30

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Demonske salate od karnevala

Pred svakim hramom i crkvom razuzdane maškare uzdišu bogohulno i sramno, satirući sve oko sebe svojom demonskom strašću i snagom koja potresa vesele pokladne dane

Kad zima počne njušiti proljeće, ljudi na sebe navlače ovčje i kozje kože, na glavu vežu ovnujsku, jareću ili goveđu lubanju pa oko pasa opasuju velika zvona, a onda, tresući kukovima i stražnjicama, idu od grada do grada, od sela do sela i gone duhove zime. Oni su demoni, prastara nadnaravna bića. Gospodari nekadašnjih mezopotamskih, perzijskih, egipatskih, grčkih, starohrvatskih i slavenskih svetkovina obnavljanja svijeta i buđenja prirode, začinjavci rimskih saturnalija i naših karnevala. Za te dane, kako nekad, tako i danas, sve preobučene maškare postaju njihovi sljednici i, prkoseći Bogu, podaju se razuzdanim igrama. Svatko tih veselih i razbludnih dana postaje netko drugi. Jer demoni nisu bića uobičajene naravi, u njima kuljaju mnoge prirodne i natprirodne sile i u stalnoj su vezi s ljudima, pa tako sudjeluju u stvaranju naše kobi i sudbine. Demoni su stoga oduvijek bića koja posreduju između bogova i ljudi, a kako su sile koje oni utjelovljuju brojne i mnogostruke, ljudi i danas vjeruju u mnoštvo demona koji se skrivaju ispod svake pokladne maske. Mogu ti demoni biti dobri ili zli i stoga im rijetko nadijevamo posebna imena. Oni žive u našim dušama, ali se i skrivaju po planinama, klancima i špiljama. Pa ipak, od stare Grčke, najpoznatiji su demoni buđenja prirode, slavni koribanti, a naši kureti. Ona bića odjevena u ovčje i kozje kože sa životinjskim lubanjama umjesto glave, koja zazivaju proljeće, što stiže na leđima njihovih rođaka, razbludnih patuljaka, daktila, neobuzdano plešući i zvoneći zvonima koja tjeraju strah u kosti već gotovo mrtvoj zimi. Nema boga koji bi se ukazao tih presudnih i poročnih dana, osim svete majke Kibele i slavenske Vesne, majke bogova, božice proljeća i slutnje ponovnog rođenja zamrle prirode.




Stari su vjerovali da su demoni bića koja su nastavala zemlju prije ljudi te da oni ispod svog lika sklonog preobražaju utjelovljuju svemirski zakon, unutarnji božanski glas o smrti i rađanju, o dobru i zlu, sve sile koje se stalno bore u duši krabulja. Stoga su demoni oduvijek smatrani posrednicima između neba i zemlje i štovali su ih kao prisna, iako nadnaravna bića. Tako sve do Kristova rođenja. Jer njegov je nauk u demonima prepoznao zlo i počeo ta čudna bića izjednačavati s poganskim bogovima i palim anđelima i na kraju, kada se radi o osobito zlim demonima, i s paklenim vragovima i Sotoninim slugama. Imena im do danas nisu nestala i njima se nazivaju zli dusi i bjesovi koji tjeraju ljude na blud, poroke i zlodjela, ali i dobroćudni vilenjaci mašte i sna, radišni patuljci i opaki gnomi. Svi oni zajedno s nama, a neki i skriveni duboko u nama, stupaju u pokladnim povorkama, preodjeveni za ludu misu i ludu svetkovinu. Puder, ruž i sjenilo, krinke, krinoline, frakovi, biserje i perike, cilindri, štapovi, princeze, prinčevi, pajaci i dvorske lude, vile i vještice, kraljevi i prosjaci, carevi, sluge i robovi, predvođeni demonskim kuretima, u razuzdanom i sablažljivom slavlju tjeraju staricu zimu i pale sva prošlogodišnja zla, dok puštaju svim svojim osjetilima i uzavreloj puti na volju. Pred svakim hramom i crkvom uzdišu bogohulno i sramno satirući sve svojom demonskom strašću i snagom koja potresa pokladne dane, za kojih tijelo nabada tijelo na ražnjeve i uda, a hrana i sama urešena poput krabulja diči se po prostrtim stolovima. Među svim tim jelima, šarene i podatne, maštovite i nadahnute svojim raznolikim sastojcima, posebno se ističu razne karnevalske salate, ohlađene i spremne da u svakom trenu uspokoje vrelinu puti i razigranog droba, koji čeka da konačno prsne stidna opna zime, u očekivanju pokladnog utorka kad ćemo svi zajedno spaliti glavoga demona, pravoga Mesopusta ili Krnju, zemlju i nebo nad njom. Sve te istinske krivce za naš jadni i tjeskobni usud.

Salata od muzgavaca i slanutka

Skuhajte 1 kg muzgavaca i izrežite ih na komadiće. Skuhajte 50 dag slanutka i 25 dag graha koje ste preko noći namočili u vodi pa procijedite kad omekša i stavite u zdjelu za salatu s narezanim muzgavcima. Dodajte 5 dag suhica, 5 dag kapara, 1 dl maslinova ulja i 1 dl bijele kvasine. Posolite i popaprite, dobro promješajte i pospite sjeckanim peršinom. Služite hladno.

Pokladna salata od junetine

Skuhajte u malo vode 1 kg juneće mekači. Kad omekša, neka se ohladi u vlastitoj juhi dok se ne pretvori u hladetinu. U posudu ubacite 5 dag sjeckanih kiselih kapulica, 5 dag kapara, 5 dag crnih maslina, 1 na kockice narezani korijen celera od 25 dag, koji ste skuhali s mesom,1 na kockice sječenu slatku jabuku te 1 dl balzamičke kvasine. Naribajte malo narančine kore, posolite, popaprite i dobro izmješajte dok ne dobijete glatku salatu. Kad se dovoljno ohladi, pokrijte majonezom.

Vezane vijesti

Zadarski HDZ-ovci pojeli 42 pečena janjca

Zadarski HDZ-ovci obilježili su 18. godinu osnutka tamošnjeg Gradskog odbora stranke. Razloga za slavlje je bilo više, s obzirom na to da je proslava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika