29.01.2007. / 18:18

Autor: Nina Tomljanović

KINA

Stvari korumpiranih političara na aukciji

Među dužnosnicima kojima su predmeti oduzeti je i Wang Huaizhong, bivši viceguverner provincije Anhui, a koji je u veljači 2004. i pogubljen zbog uzimanja mita u vrijednosti od oko 600.000 američkih dolara

Kineske vlasti organizirale su aukciju oko 700 predmeta, među kojima nakit i poludrago kamenje, slike, računala te drugi predmeti oduzeti šestorici korumpiranih državnih dužnosnika. Cilj aukcije bio je nadoknada štete koju je država pretrpjela zbog njihova uzimanja mita.

Više od 300 ljudi došlo je na aukciju u Hefeiju u provinciji Anhui. Među dužnosnicima kojima su predmeti oduzeti je i Wang Huaizhong, bivši viceguverner te provincije, a koji je u veljači 2004. i pogubljen zbog uzimanja mita u vrijednosti od oko 600.000 američkih dolara.

Kineska vlada je u višegodišnjoj kampanji protiv korupcije kaznila na tisuće kineskih dužnosnika, no javna prodaja nezakonito stečenog bogatstva do sada ipak nije bila uobičajena. Na aukciji u Hefeiju prodano je 315 predmeta, a cijena najskupljeg bila je 20.000 juana (oko 2.000 eura). Prihod, čiji se točan iznos ne zna, preusmjeren je lokalnim vlastima.

"Mnogi su pokazali interes jer su cijene prilično povoljne", rekao je Cai Yi, generalni menadžer aukcijske tvrtke Guo'an. 7.500 juana (oko 750 eura) plaćeno je za lepezu od slonove kosti oduzetu Xiao Zuoxinu, bivšem gradonačelniku Fuyanga, koji je zbog uzimanja mita osuđen na doživotan zatvor. Xu Yong, novi vlasnik lepeze, nije zabrinut zbog njezina porijekla. "Ona je vrijedna kupnje", rekao je Yong.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika