30.01.2007. / 11:30

Autor: Nina Tomljanović

SLUČAJ CVJETNI TRG

Bandić traži smjenu zagrebačkog paroha Milenka Popovića

Razlog Bandićeva bijesa vjerojatno je protivljenje zagrebačkog paroha Milenka Popovića rušenju kina Zagreb i zgrade na Preradovićevu trgu, koja je nacionalizacijom oduzeta Srpskoj pravoslavnoj Crkvi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bijesan zbog ''slučaja Cvjetni trg'', od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana tražio je smjenu zagrebačkog paroha Milenka Popovića.

Razlog Bandićeva bijesa vjerojatno je protivljenje zagrebačkog paroha Milenka Popovića rušenju kina Zagreb i zgrade na Preradovićevu trgu, koja je nacionalizacijom oduzeta Srpskoj pravoslavnoj Crkvi (SPC). Bandić je donedavno obećavao da će ta imovina - uz novčanu nadoknadu Kinematografima - biti vraćena SPC-u kao izvornom vlasniku, i odbijao je bilo kakvu pomisao da tu postoje neki zainteresirani ulagači.

''Prevareni smo oko dvorane kina Zagreb, tužit ćemo gradsko poglavarstvo, Kinematografe i Tomislava Horvatinčića. Bili smo spremni ponovno kupiti imovinu koja nam je oduzeta, ali niti to nam ne daju'', izjavio je otac Milenko Popović.

Pregovori predstavnika SPC-a i gradskog poglavarstva o kinu Zagreb započeli su još 2005. godine, a 23. ožujka 2006. je Milan Bandić organizirao večeru na kojoj su bili mitropolit Jovan, Simo Rajić i otac Milenko. ''Gradonačelnik nam je tada rekao da ne moramo brinuti oko povratka nacionalizirane dvorane kina Zagreb, koja je bila u vlasništvu Kinematografa. Obećao je da će se grad odreći prava prvokupa, ali cijena ne smije biti manja od 2,9 milijuna eura. Sa Inom Čavlinom, direktoricom Kinematografa, dogovorili smo cijenu za kupnju dvorane i izgledalo je da nikakvih problema neće biti“, kaže otac Milenko.

Iako ih je Bandić tada tapšao po ramenima i govorio da se ''za tu dvoranu ionako nitko ne zanima'', predstavnici SPC-a bili su sumnjičavi, jer su već tada razni investitori počeli pričati da planiraju otkupiti kino, srušiti ga i sagraditi nešto drugo, prenosi Business.hr.

Nekoliko dana nakon 29. ožujka 2006., grad Zagreb odrekao se prvokupa da bi tog istog dana bio položen ugovor o kupoprodaji Kina Zagreb između Kinematografa i Tomislava Horvatinčića.

SPC opet se zaputio u Poglavarstvo, a otac Milenko je pitao Bandića može li im pomoći da dođu do svoje imovine, koju su spremni ponovno platiti i čekati da jednog dana dobiju naknadu. ''Ja s tim nemam ništa, moji suradnici su me obmanuli'', izvlačio se tada Bandić, koji je tek u posljednje vrijeme počeo potpuno podržavati Horvatinčićev projekt.

A kad se otac Milenko suprotstavio sprezi gradske vlasti i s njome umreženih poduzetnika, zagrebački gradonačelnik nije se libio otvoreno zahtijevati od mitropolita Jovana da ga smijeni.


Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika