30.01.2007. / 13:37

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Margetića iz Merkura poslali u Vrapče

"Margetić je bio pregledan u Merkuru i dijagnosticirano je njegovo stanje nakon čega je upućen u psihijatrijsku bolnicu Vrapče radi konzultacije s psihijatrom i neurologom", kazao je Margetićev odvjetnik Veljko Miljević.

Novinar Domagoj Margetić je u ponedjeljak 29. siječnja pregledan u zagrebačkoj bolnici Merkur zbog toga što se loše osjećao i ondje mu je preporučena konzultacija s psihijatrom i neurologom te je iste večeri otpušten, potvrdio je u utorak njegov branitelj. U očekivanju izricanja presude, zakazane za 7. veljače u Haagu, po optužnici podignutoj zato što je u ljeto 2006. godine objavio popis 102 zaštićena haška svjedoka, 33-godišnji Margetić je počeo štrajk glađu te najavio da je "spreman i umrijeti bude li mu dosuđen zatvor".

"Margetić je bio pregledan u Merkuru i dijagnosticirano je njegovo stanje nakon čega je upućen u psihijatrijsku bolnicu Vrapče radi konzultacije s psihijatrom i neurologom", kazao je za Hinu Margetićev odvjetnik Veljko Miljević. On je zamolio Margetića da mu se obavezno javi bude li sposoban za komunikaciju i apelirao na svog branjenika neka se uputi u psihijatrijsku bolnicu. "Rekao sam mu, odi Domagoj, jer oni moraju imati tvoj psihijatrijski status", kazao je Miljević.

Haško tužiteljstvo tvrdi da je objavljujući identitet zaštićenih svjedoka na svojoj internetskoj stranici 2006. godine Margetić znao što čini te je svjesno kršio odredbe suda na koji je svojim postupkom pokušavao utjecati. Tužiteljstvo je stoga zatražilo šest mjeseci zatvora i 50 tisuća eura novčane kazne.

Margetić za svoje stanje optužuje hrvatsku vladu i Hrvatsko novinarsko društvo kojemu zamjera da ne štiti struku. Aktualni štrajk glađu Margetiću je drugi po redu. Već je štrajkao nakon što je 4. kolovoza bio pritvoren u Zagrebu zbog naloga Haškog suda koji je odbio primiti. 32-dnevni štrajk glađu prekinuo je nakon što mu je 6. rujna ukinut pritvor.

Aktualna haška optužnica također Margetiću nije prva. Već je bio optužen 2005. godine za nepoštivanje suda, zajedno s još troje novinara i izdavača, no Haški sud je tada odustao od optužnice zbog rasterećenja suda.

Vezane vijesti

Margetić zbog dugova tuži Rojsa

Hrvatski novinar i urednik lista ''Novo Hrvatsko Slovo'' Domagoj Margetić, najavio je u da će u ponedjeljak prijaviti Ljubu Česića Rojsa sudu. 'Novo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika