30.01.2007. / 14:50

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Euro nije uzrok ekonomskih nevolja u EU

Otkada je prije osam godina euro postao obračunska valuta u eurozoni, otvoreno je i 12 milijuna radnih mjesta, čime je premašen odgovarajući pokazatelj u SAD-u

Europska komisija upozorila je da se euro ne bi trebao proglašavati uzrokom svih ekonomskih nevolja u članicama EU, komentirajući time anketu u kojoj se većina građana u eurozoni izjasnila za povratak nekadašnjih nacionalnih valuta.

Londonski dnevni list The Financial Times objavio je u ponedjeljak, 29. siječnja rezultate ankete koju više zrcale raspoloženja nego činjenice, ustvrdila je glasnogovornica povjerenika EU za monetarnu politiku Joaquina Almunie. Dodala je, kako je prisutna sklonost da se pitanja gospodarskog razvoja brkaju s onima koja otvara euro.

Jedinstvena europska valuta donijela je "ogromnu korist", naglasila je, podsjetivši da su Francuska i Italija još sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilježile stope inflacije u visini 15 odnosno 22 posto. Eurozona je uspostavila nadzor nad rastom cijena, i to usprkos rastu cijena nafte.

Otkada je prije osam godina euro postao obračunska valuta u eurozoni, otvoreno je i 12 milijuna radnih mjesta, čime je premašen odgovarajući pokazatelj u SAD-u. Stopa nezaposlenosti iznosila je u studenom prošle godine svega 7,6 posto, što je najniža vrijednost u povijesti eurozone, podsjetila je Almunijina glasnogovornica.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika