30.01.2007. / 18:44

Autor: Stjepan Marković

PALESTINA

Prekinuto primirje između Fataha i Hamasa

Usprkos primirju između pripadnika Hamasa i Fatahana jugu Gaze ubijen zapovjednik Hamasa. Hussein Shabasi, 28, ubijen je u utorak u 2 sata ujutro, nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu. U Hamasu su osudili ubojstvo no odbili su optužiti Fatah za prekid vatre i smrt svog pripadnika.

U međupalestinskim sukobima koji su trajali posljednjih nekoliko dana poginulo je najmanje 30 ljudi. Predstavnici vladajućeg Hamasa i Fataha predsjednika Abbasa potpisali su primirje kojim je dogovoren prekid vatre, uklanjanje barikada s cesta i kažnjavanje svih koji su počinili ubojstva u međupalestinskim sukobima. No izgleda da se primirje neće održati jer blokade su još uvijek na cestama, a nakon ovog ubojstva prijeti nova eskalacija sukoba. Nasilje za sada je ograničeno samo na pojas Gaze, dok na Zapadnoj obali nema sukoba.

Fatah i Hamas pokušavaju stvoriti vladu nacionalnog jedinstva koja bi okončala sukobe u Palestini i prekinula međunarodnu izolaciju te zemlje.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika