27.05.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

ŠVICARSKA

ISTRAGA PROTIV HUMANITARNE ORGANIZACIJE ZA EUTANAZIJU

ISTRAGA PROTIV HUMANITARNE ORGANIZACIJE ZA EUTANAZIJU

Švicarsko državno tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv švicarske humanitarne organizacije ‘’Dignitas’’, koja pomaže ljudima koji žele okončati život. Istraga je pokrenuta zbog sumnje da u radu te organizacije ima nepravilnosti, a žele se i ispitati okolnosti smrti pojedinih ljudi, kojima je ta dobrotvorna organizacija pomogla umrijeti. Humanitarna organizacija “Dignitas” osnovana je 1998. godine, s ciljem da pomogne teško oboljelim osobama da umru dostojanstveno, a do sada je pomogla pri tome oko stotinu osoba. Jedna trećina su bili stranci, koji su došli u Švicarsku umrijeti.
Pozornost su izazvali jedan britanski, te jedan njemački slučaj. U ožujku je organizacija pomogla britanskom bračmom paru, iako nisu bili bolesni, nego su samo poželjeli umrijeti. Pozornost je izazvala i smrt jedne starije Njemice, koja je poželjela umrijeti neposredno nakon što se udala za mnogo mlađeg muškarca. U Švicarskoj eutanazija nije kažnjiva od 1937. godine, osim u slučajevima ako se može ustanoviti da je pomagač pri eutanaziji nekome pomogao umrijeti iz vlastitog interesa.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika