31.01.2007. / 14:46

Autor: Ana Kirin

ZAGREB

Slavni arhitekt Libeskind razmišlja o gradnji u Zagrebu

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu 31. siječnja u zagrebačkom hotelu Regent predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Orco grupe Jeanu-François Ott i Daniel Libeskind rekli su kako bi neki svoj novi zajednički projekt mogli realizirati u Zagrebu, no nisu otkriveni nikakvi konkretni planovi

Daniel Libeskind, jedan od najpoznatijih arhitekata na svijetu, posjetio je ovog tjedna Zagreb, na poziv investitorske tvrtke Orco Property Group. Ta kompanija za ulaganje, razvitak i upravljanje sredstvima na srednjoeuropskom tržištu nekretnina i u hotelijerstvu djeluje na području Češke, Mađarske, Poljske, Rusije, Njemačke, Slovačke, a u Hrvatskoj je vlasnik udjela u Sunčanom Hvaru. Orco i Daniel Libeskind već surađuju na projektu izgradnje luksuzne višekatnice u središtu Varšave, pod nazivom Zlota 44, koja će kada projekt bude završen, biti najviši rezidencijalni toranj u Europi. Orco

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu 31. siječnja u zagrebačkom hotelu Regent predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Orco grupe Jeanu-François Ott i Daniel Libeskind rekli su kako žele nastaviti suradnju a neki njihov novi zajednički projekt mogao bi se realizirati upravo u Zagrebu. Daniel Libeskind je u Zagreb došao kako bi se osobno upoznao s prostornim uređenjem grada Zagreba te njegovom infrastrukturom i pregledao potencijalne lokacije za nove zajedničke projekte. Zagreb bi tako mogao biti sljedeći na listi svjetskih metropola koje imaju projekte s potpisom slavnog arhitekta.

Ott i Libeskind susreli su se i sa zagrebačkim gradonačelnikom i s njime razgovarali o mogućnosti suradnje. Na konferenciji za novinare o tom je susretu Jeanu-François Ott rekao tek kako se razgovaralo o konceptu suradnje a ništa konkretno nije dogovoreno. Ott je ipak otkrio da bi Investicija Orco grupe u projekte u Zagrebu mogla iznositi oko 200 milijuna eura.

Također nije rečeno na kojim bi to projektima Orco i Libeskind mogli raditi u Zagrebu, jer još uvijek proučavaju grad. "Pravi arhitekti i investitori posvete se gradu i nastoje prepoznati što je to zaista potrebno gradu i što može unaprijediti kvalitetu života stanovnika tog grada", izjavio je Libeskind, koji Zagrebu želi, kako je rekao, pridonijeti nečim supstancijalnim, što bi postalo dio gradske svakodnevice. "A nije bitno", dodao je, "da li će to biti poslovne ili stambene zgrade, ili pak trgovački centar".

"Ovo je renesansa, vrijeme ponovnog otkrivanja gradskih središta središnje Europe. Oni sada više nisu na periferiji. I svakako treba biti osjetljiv na njihovu povijest," rekao je Libeskind. Međutim, on smatra da nema kontradikcije u gradnji suvremenih zgrada u povijesnim dijelovima grada, jer se na taj način stvara buduće arhitektonsko nasljeđe.

Jedan od najpoznatijih Libeskindovih projekata je Židovski muzej u Berlinu, otvoren za javnost u rujnu 2001. godine. Pobjedio je i na natječaju za Ground Zero u New Yorku koji će biti podignut na prostoru gdje je stajao Svjetski trgovinski centar koji je srušen u terorističkom napadu 11. rujna 2001. godine.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika