31.01.2007. / 17:49

Autor: Nacionalova redakcija

SPORAZUM

HSP: Hrvatska SAD-u nepotrebno ustupa dio svog suvereniteta

Saborski zastupnik Tonči Tadić tvrdi kako se sporazumom američkoj ratnoj mornarici dopušta, primjerice, i uporaba sile te zadržavanje hrvatskog broda za koji sumnja da se bavi kriminalnim aktivnostima, a da se pritom ništa ne pita Hrvatsku ratnu mornaricu

Predloženo potvrđivanje sporazuma sa SAD-om o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje pomorskim putem, neće podržati saborski HSP upozoravajući da tim sporazumom Hrvatska SAD-u nepotrebno ustupa dio svog suvereniteta. Saborski zastupnik Tonči Tadić tvrdi kako se sporazumom američkoj ratnoj mornarici dopušta, primjerice, i uporaba sile te zadržavanje hrvatskog broda za koji sumnja da se bavi kriminalnim aktivnostima, a da se pritom ništa ne pita Hrvatsku ratnu mornaricu. On predlaže Vladi da umjesto sporazuma pristupi međunarodnoj inicijativi za sigurnost kontejnera na brodovima, koja predviđa pretres kontejnera već u samim lukama.

"Nema prijenosa suvereniteta ni po jednoj točki sporazuma", tvrdi pak Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Hidajet Biščević koji objašnjava da je riječ o nadzoru sigurnosti Jadrana, te o dodatnom utjecaju na sigurnost ovog dijela Europe u kojemu još postoje krizna žarišta, primjerice na Kosovu. "Sporazum dodatno štiti nacionalne interese", naglasio je Biščević.

Potvrđivanje sporazuma prihvaća SDP-ov Mate Arlović, ocjenivši da je i predloženi sporazum, uz 12 već potpisanih međunarodnih dokumenata, potvrda da Hrvatska sama i u suradnji s drugim državama može spriječiti širenje oružja za masovno uništenje. Upozorio je da treba precizirati odredbe na temelju kojih se iznimno dopušta pretres putničkih i turističkih plovila.

Potvrđivanje sporazuma prihvaća i IDS-ov Damir Kajin, koji kaže da "Hrvatska njime dio svog pravnog suvereniteta ustupa Amerikancima, koji 'najviše i posjeduju i zlouporabljuju oružje za masovno uništenje". "Hrvatska, istina, mora sudjelovati u takvim mjerama, ali i preuzeti rizik odgovora terorističkih skupina", dodao je Kajin, podsjetivši da je nedugo nakon što je Hrvatska krajem 1990-ih SAD-u izručila navodnog egipatskog čelnika al-Qaide uslijedila eksplozija u Rijeci.

Vezane vijesti

Đapić se povlači iz HSP-a

Đapić se povlači iz HSP-a

Anto Đapić povlači se iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Tako je objavio u priopćenju odaslanom medijima, a u kojem je naveo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika