01.02.2007. / 11:35

Autor: Nacionalova redakcija

PRAVOPIS

Krajem veljače javni natječaj za izradu novog pravopisa

Odluka je donesena većinom glasova na prijedlog akademika Radoslava Katičića koji je obrazložio da je to hrvatska tradicija, odnosno da je sastavljeno pisanje "neću" propisao tek Novosadski pravopis 1960. godine. Premijer Ivo Sanader izjasnio se kako on neće pisati "ne ću"

Krajem veljače ministar Dragan Primorac će raspisati javni natječaj za izradu novog pravopisa hrvatskog jezika koji bi trebao biti potpuno usklađen s jezičnim rješenjima koja je u protekle dvije godine izglasalo Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika kojim predsjeda akademik Radoslav Katičić. Novi pravopis trebao bi istisnuti neću, greška i zadaci koji bi se tada pisali ne ću, grješka, zadatci. Krajnji rok za donošenje jedinstvene pravopisne norme je ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Prijelazno razdoblje za primjenu rješenja novog pravopisa bit će dvije godine, a nakon toga će ga obvezno koristiti sve institucije i mediji.

U prosincu 2005. Vijeće je preporučilo da se "neću" piše isključivo odvojeno. Odluka je donesena većinom glasova na prijedlog akademika Radoslava Katičića koji je obrazložio da je to hrvatska tradicija, odnosno da je sastavljeno pisanje "neću" propisao tek Novosadski pravopis 1960. godine. Premijer Ivo Sanader izjasnio se kako on neće pisati "ne ću".

Primorac tvrdi da će za upotrebu u školama biti odobren svaki pravopis koji slijedi jezična rješenja koja je odobrilo Vijeće. Dobar primjer je Njemačka koja je nakon 10 godina prepirki, na prijedlog sličnog vijeća, tek 2006. dobila pravopis.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika