01.02.2007. / 18:11

Autor: Ana Kirin

HAAG

Glavni tajnik UN-a pozvao Karadžića i Mladića da se predaju

Ban Ki-moon, koji je za vrijeme boravka u Nizozemskoj posjetio ICTY, izjavio je da bi se bjegunci, koji su optuženi za masakr u Srebrenici 1995. godine, trebali predati jer je to u njihovom intersu i u interesu međunarodnog mira i sigurnosti

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak 1. veljače bivše vođe bosanskih Srba Ratka Mladića i Radovana Karadžića da se predaju Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu. Ban Ki-moon, koji je za vrijeme boravka u Nizozemskoj posjetio ICTY, izjavio je da bi se bjegunci, koji su optuženi za masakr u Srebrenici 1995. godine, trebali predati jer je to u njihovom intersu i u interesu međunarodnog mira i sigurnosti, javio je Reuters.

Prema informaciji koju su mediji objavili ranije u četvrtak, Karadžić se skriva u Rusiji.

ICTY mora završiti sva suđenja do 2008., a prizive do 2010. godine, no trenutačno nema dvojicu glavnih otpuženika. Za sada još nije jasno hoće li mandat Suda biti produljen ako se Karadžić i Mladić, za kojeg se 10vjeruje da se skriva u Srbiji, predaju ili budu uhvaćeni. "Znam da postoji osjećaj frustracije jer Sud nije u mogućnosti učiniti za što je mandatiran i to zbog nesuradnje i zbog nedostupnosti tih ljudi", kazao je glavni tajnik UN-a novinarima. Ban Ki-moon je kazao i da će nastaviti podržavati ICTY, ali je dodao da je budućnost nakon 2010. godine otvorena.

Ban je s nizozemskim čelnicima razgovarao o situaciji u Afganistanu gdje u sklopu međunarodnih snaga sudjeluju i nizozemski vojnici. Nakon toga je novinarima rekao da razmišlja o uspostavljanju UN-ovog ureda u južnom Afganistanu gdje su najjači sukobi između pobunjenika i NATO snaga, objavio je Associated Press.

Vezane vijesti

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u petak kako je u tijeku kazneni postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika