02.02.2007. / 11:02

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Pet posto hrvatskih građana živi ispod praga apsolutnog siromaštva

Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev rekao je kako je nacionalno istraživanje o društvenom razvoju za 2006. godinu naslovljeno "Neumreženi: lica socijalne isključenosti u Hrvatskoj" pokazalo da se čak 20 posto stanovništva Hrvatske subjektivno osjeća socijalno isključenim, diskriminiranim ili jednostavno zapuštenim

Svaki deseti građanin Hrvatske socijalno je isključen, a najvećem riziku da ostanu na margini društva izložene su osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposleni, nacionalne manjine poput Roma ili Srba povratnika, te korisnici raznih oblika socijalne skrbi, stoji u Izvješću UN-ovog Programa za razvoj (UNDP) o socijalnoj isključenosti u Hrvatskoj, objavljenom u četvrtak 1. veljače.

Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev rekao je kako je nacionalno istraživanje o društvenom razvoju za 2006. godinu naslovljeno "Neumreženi: lica socijalne isključenosti u Hrvatskoj" pokazalo da se čak 20 posto stanovništva Hrvatske subjektivno osjeća socijalno isključenim, diskriminiranim ili jednostavno zapuštenim. Životni standard u Hrvatskoj je gotovo na razini polovice prosjeka zemalja Europske unije, a ispod praga apsolutnog siromaštva, koji iznosi 4,30 američkih dolara po osobi dnevno, živi manje od pet posto populacije.

U izvješću se navodi da je posebno težak položaj osoba starijih od 65 godina koje ne primaju mirovinu. Čak 62 posto njih živi u siromaštvu, dok je i 19 posto onih koji primaju mirovinu također siromašno. Rizik od siromaštva kojemu su izložena starija kućanstva dvostruko je veći od prosječnog.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je, komentirajući stanje opisano u izvješću UNDP-a, ocijenio nedopustivim da svaki treći građanin ima poteškoća s podmirenjem osnovnih životnih troškova, da se nacionalne manjine tretira kao građane drugog reda ili da odlazak u mirovinu znači "padanje na prosjački štap". Mesić je upozorio da se u zemlji katastrofalnog nataliteta nikako ne smiju zanemariti problemi roditelja, posebno samohranih roditelja koji nemaju kvalitetnu potporu, te je posebno izdvojio problem dugotrajne nezaposlenosti kojoj su izloženi stariji radnici.

Odgovarajući na pitanje o načinu rješavanja problema građana koji su tijekom Domovinskog rata napustili Hrvatsku i ostali bez stanarskog prava ili im je uništena imovina, Mesić je kazao da treba ispraviti nepravdu prema onima koji su 20 ili 30 godina uplaćivali doprinos u stambene fondove, ali su zbog rata otišli iz Hrvatske. "Njima treba pomoći da lakše dođu do krova nad glavom i omogućiti im dostojanstven život, jer oni nisu palili svoje kuće i svoju imovinu. Radi pravednosti za njih država treba naći rješenje", rekao je predsjednik Mesić.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika