02.02.2007. / 11:58

Autor: Ana Kirin

BiH

Velika ilegalna tiskara novca otkrivena kod Banja luke

"Pronađeno je i 200.000 lažnih eura, a daljom istragom će se utvrditi ukupan iznos novca koji je krivotvoren i kao takav stavljen u opticaj. Za sada se procjenjuje da se radi o iznosu od oko 500.000 eura. Dosadašnja istraga je pokazala da je ova otkrivena tiskara u Banjaluci bila u funkciji u zadnje dvije godine", kazao je glavni bosanskohercegovački tužitelj Marinko Jurčević

Najveća količina krivotvorenih eura od kada je ta valuta u optjecaju zaplijenjena je u velikoj ilegalnoj tiskari novca nedaleko od Banja Luke. Glavni bosanskohercegovački tužitelj Marinko Jurčević potvrdio je da je na području Bosne i Hercegovine otkriveno i uhićeno devet osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, proizvodnju i distribuciju krivotvorenog novca. Od devetorice uhićenih, šestorica su privedena u području Banje Luke u Republici Srpskoj, dvojica u Distriktu Brčko, a jedna je osoba uhićena na prostoru Unsko-sanskog kantona. Sedmorica su državljani Bosne i Hercegovine, a dvojica Srbije.

Marinko Jurčević je na konferenciji za novinare izjavio kako su zadnja dva dana izvedene zajedničke koordinirane akcije pod vodstvom bosanskohercegovačkog tužilaštva, u kojima su sudjelovali i bosanskohercegovačka Agencija za istrage i zaštitu SIPA, MUP RS-a, MUP Federacije BiH i MUP Distrikta Brčko.

"Pronađeno je i 200.000 lažnih eura, a daljom istragom će se utvrditi ukupan iznos novca koji je krivotvoren i kao takav stavljen u opticaj. Za sada se procjenjuje da se radi o iznosu od oko 500.000 eura. Dosadašnja istraga je pokazala da je ova otkrivena tiskara u Banjaluci bila u funkciji u zadnje dvije godine", kazao je Jurčević.

Krivotvoritelji su za izradu lažnih eura koristili najsuvremeniju opremu, koja je jednim dijelom nabavljana u BiH, ali i na drugim područjima, istaknuo je Marinko Jurčević. Dodao je kako je riječ o organiziranoj međunarodnoj mreži krivotvoritelja novca koja je funkcionirala na području više zemalja, uključujući i neke zemlje Europske unije, u kojima je krivotvoreni novac puštan u optjecaj.

"Iz tog razloga akciju su podržavali i predstavnici EUROPOL-a", naglasio je Jurčević te rekao kako su u akciju bile uključene agencije za provođenje zakona u BiH te tužilaštva Hrvatske i Slovenije, a evidentirana je i aktivnost Organizacije tužilaštava Europske unije te Asocijacija policije Europske unije.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika