02.02.2007. / 13:20

Autor: Ana Kirin

IRAN

Iran ne dopušta nadgledanje nuklearnog pogona

Iran sprječava inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da postave nadzorne kamere u nuklearnom pogonu gdje Teheran želi smjestiti 3 tisuće centrifuga za obogaćivanje urana na industrijskoj razini, objavili su u četvrtak diplomati u Beču.

Inspektori UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju sa sjedištem u Beču trenutačno se nalaze u Natanzu gdje se gradi podzemni pogon. Međutim, Iranci ne dopuštaju "postavljanje kamera unutar podzemnih hala s centrifugama u Natanzu i uzrokuju druga kašnjenja u aktivnosti inspektora", rekao je diplomat koji izbliza prati nadzorni rad IAEA. Prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja koji je potpisao i Iran, IAEA ima pravo nadzirati podzemne pogone.

Najnoviji razvoj krize s Iranom, kojeg se sumnjiči da potajno razvija atomsku bombu, događa se dok je Iran pod sankcijama UN-a koje bi trebale primorati Teheran da prekine obogaćivanje urana. Iranci su najavili da će u Natanzu instalirati nizove centrifuga za obogaćivanje urana. U drugom iranskom pogonu već su postavljena dva niza od 164 centrifuge koje su pod nadzorom IAEA-e.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika