02.02.2007. / 14:05

Autor: Ana Kirin

EKOLOGIJA

Čovjek je odgovoran za globalno zagrijavanje

"Vrlo je vjerojatno" ili vjerojatnost je veća od 90 posto da su ljudske aktivnosti izazvane korištenjem fosilnih goriva uglavnom odgovorne za globalno zagrijavanje u proteklih 50 godina, stoji u tekstu izvješća Međuvladine skupine stručnjaka zadužene za istraživanje klimatskih promjena

Međuvladina skupina stručnjaka zadužena za istraživanje klimatskih promjena (IPCC) objavila je u petak 2. veljače u Parizu konačno izvješće u kojem procjenjuje da je odgovornost čovjeka za globalno zatopljenje veća od 90 posto. IPCC, koji su 1988. godine osnovali Ujedinjeni narodi i koji uživa najveći autoritet kad je riječ o pitanjima klime, okuplja 2500 znanstvenika iz više od 130 zemalja.

"Vrlo je vjerojatno" ili vjerojatnost je veća od 90 posto da su ljudske aktivnosti izazvane korištenjem fosilnih goriva uglavnom odgovorne za globalno zagrijavanje u proteklih 50 godina, stoji u tekstu izvješća prihvaćenog u Parizu nakon četverodnevnog sastanka. Stručnjaci predviđaju da planetu Zemlju u budućnosti očekuju učestalije jake suše, otapanje ledenjaka, ekstremne vrućine i rast razine mora, poglavito na Antkartici ili Grenlandu, te pozivaju političare i vlade da krenu u hitnu akciju.

U prethodnom izvješću iz 2001. godine IPCC je procijenio ljudsku odgovornost za globalno zagrijavanje na 66 posto. U izvješću stručnjaci prvi put "bolje procjenjuju" zagrijavanje do kraja stoljeća: temperatura će rasti od 1,8 do 4 Celzijeva stupnja u odnosu na razdoblje od 1980. do 1999. godine. Međutim, to su prosječne vrijednosti te bi zagrijavanje moglo biti i veće, čak do 6,4 posto prema najcrnjem od svih scenarija koje je iznio IPCC. Vjerojatno će u budućnosti tropski cikloni, tajfuni i uragani postati snažniji, a vjetrovi i padaline jači. Razina mora trebala bi se podignuti između 18 i 59 centimetara do kraja stoljeća.

Čelnik UN-ova programa za okoliš Achim Steiner na konferenciji za novinare u petak je pozvao vlade da odmah počnu s akcijama smanjenja ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika. Razine tih plinova najveće su u proteklih 650 tisuća godina, stoji u sažetku izvješća namijenjenog političarima i donositeljima odluka u svijetu.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika