02.02.2007. / 13:45

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Ahttisari Tadiću predstavio plan za Kosovo

Ahttisari je izrazi spremnost pregovarati sa svima pa čak i Radikalima

Martti Ahttisari predstavio je svoj plan konačnog rješenja statusa Kosova srpskom predsjedniku Borisu Tadiću, te nakon toga održao konferenciju za novinare. Ahttisatri nije htio govoriti o detaljima plana prije nego što ih predstavi u Prištini, tako da će dokument biti objavljen poslije 16 sati na stranicama UNOSEK-a. "Vijeće sigurnosti treba odlučiti o konačnom statusu. Ovo je samo nacrt. U svijetu u kome živimo smatram da je odgovornost političara da štite svoje građane, a ako to ne rade, onda to mora učiniti međunarodna zajednica. I to je jedan od principa, a ne samo 'poštovanje suvereniteta' država" rekao je Ahttisari. Razgovor s Tadićem je prema njemu protekao bez velikih komentara, samo uz ponavljane poznatog stava Srbije. "Riješenje predviđa posebne stavke za zaštitu nealbanaca, uključujući garantirano predstavljanje u vladi, sudstvu i skupštini, određena samouprava u raznim područjima, kao što je školstvo i zdravstvo. Kulturna dobra bi bila zaštićena u posebnim zonama kako bi pravoslavna crkava ostala živa i prisutna", rekao je finski diplomat.

Ahttisari vjeruje da je njegovo rješenje zapravo kompromis iako se javno spekulira da on zapravo predlaže neovisnost Kosova. Konzulatacije s predstavnicima Beograd i Prištine trebale bi početi 12 veljače. O konačnom statusu će odlučiti Vijeće sigurnosti. Na pitanje o stavu Rusije, Ahttisari je rekao da ne može govoriti o njenim stavovima, no da na sastancima Kontakt skupne nije zauzimala dramatične stavove.

Na pitanje frustrira li ga činjenica da se neki dužnosnici odbijaju sastati s njim, Ahttisari je odgovorio da: "Ja mogu samo iznjeti prijedlog stranama, a ako oni ne iskoriste priliku da to komentiraju, to nije moj problem. Ovaj plan je trebalo biti predstavljen u prosincu, i tada sam rekao da ću plan predstaviti poslije izbora. Od 10. studenog se znalo kad ću predložiti plan. Mnoge organizacije su me u tome podržale. Što se tiče izbora, bilo da je to sad ili kasnije, čini se da će isti ljudi sjediti sa druge strane stola." Vojislav Koštunica odbio se sastati s visokim predstavnikom UN objasnivši to da Srbija nije formirala vladu poslije izbora. No, on je prije nekoliko dana poslao Tadiću platformu za stvaranje koalicijske vlade u kojoj stoji da Srbija ne smije prihvatiti neovisnost te provincije. Ahttisari je izrazio spremnost pregovarati sa svima pa čak i Radikalima. "Cijelog života se bavim pregovaranjem, ja mogu odrediti svoj tim, ali ne sa kim ću pregovarati. Tko god dođe, ja ću pregovarati".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika